Direct naar artikelinhoud

Sportcomité spreekt Dieumerci Mbokani vrij

Mbokani ontsnapt aan een schorsing wegens een natrap op Pocognoli tijdens Standard-Anderlecht op 4 mei. Nochtans had het bondsparket die straf gevorderd op basis van tv-beelden, maar het Sportcomité volgt de argumentatie van Anderlecht dat Mbokani in een reflex handelde.

Vrijdag in de topper op Racing Genk zal Anderlecht geen beroep kunnen doen op Mbokani, die geschorst is wegens vijf gele kaarten, maar paars-wit hoeft niet langer te vrezen voor een bijkomende schorsing. Een belangrijk succes voor de groene tafel, want Mbokani ontpopte zich de laatste weken tot de spits in vorm die Anderlecht tot kampioen kan maken.

Nochtans was Anderlecht er niet gerust op. Enkele dagen na de zaak-Wasilewski - die paars-wit in beroep niet kon winnen - mocht de paars-witte pleiter Daniel Spreutels opnieuw in gezelschap van manager Herman Van Holsbeeck een belangrijke speler in het bondsgebouw verdedigen.

Maar Anderlecht zou gisteren dus niet van een kale reis terugkeren uit het bondsgebouw. Het bondsparket was nochtans niet mild en had na het zien van de tv-beelden twee speeldagen schorsing voorgesteld voor de natrap, die aan het oog van scheidsrechter Joeri Van de Velde ontsnapt was. Mbokani plantte op het einde van die partij zijn studs in de dij van Pocognoli, die bij de fase over de grond begint te rollen. Voor procureur Ebe Verhaegen was de trap bewust en met een zekere kracht uitgedeeld, goede wetende waar Pocognoli zich bevond. "Een voorzichtige speler doet zoiets niet."

Maar Anderlecht zou die argumentatie met succes onderuithalen. Volgens Spreutels strekte Mbokani, die door Pocognoli foutief ten val was gebracht, zijn beide benen zonder te weten waar Pocognoli was. "Hij had het hoofd naar achteren en had geen enkele notie van waar Pocognoli zich bevond. Het gaat om een onvrijwillige reflex, en als je de beelden goed bestudeert, raakt hij Pocognoli maar heel licht. De eerste fractie van een seconde reageert de speler niet, maar dan begint hij plots drie à viermaal over de grond te rollen. Hij simuleert dat het om een agressieve daad gaat."

Spreutels zette zijn woorden kracht bij met een interview van Pocognoli voor de Franstalige televisie net na de wedstrijd, waarin de Standardspeler met een lachje min of meer lijkt toe te geven dat hij theatraal reageerde: "De studs van Mbokani waren iets te lang. Het hoort bij de emoties van een match. Mbokani hoeft zich geen zorgen te maken."

Mbokani zelf beklemtoonde gisteren voor het Sportcomité dat hij zich van geen kwaad bewust was. "Ik had het hoofd omhoog bij die fase, ik keek naar de lucht en ik wist niet dat Pocognoli zich nog achter mij bevond."

Het sportcomité had blijkbaar oren naar die versie, want het sprak Mbokani vrij. Voorzitter Jacques De Ketelaere vond na beraadslaging de intensiteit, intentie en impact onvoldoende om een schorsing op te leggen. "Wij bestraffen agressie, maar dit geval beoordelen wij niet als een daad van agressie." Het bondsparket kan wel nog in beroep gaan.