Direct naar artikelinhoud

Brusselse Nieuwstraat zakt op ranglijst duurste winkelstraten

BRUSSEL

De Nieuwstraat is de 29ste duurste winkelstraat ter wereld, met een huurprijs van 1.625 euro per vierkante meter per jaar. De Brusselse winkelstraat zakt daarmee twee plaatsen tegenover vorig jaar. De duurste straat is voor het negende jaar op rij Fifth Avenue in New York, zo blijkt uit een rapport van vastgoedconsultant Cushman & Wakefield.

Fifth Avenue voert nu al bijna een decennium de lijst van ’s werelds duurst winkelstraten aan. Voor een vierkante meter winkelruimte betaal je in een pand op Fifth Avenue ongeveer tien keer zo veel als in de Nieuwstraat, zo blijkt uit het rapport ‘Main Streets Across the World 2010’.

Bij de Belgische tak van Cushman & Wakefield is men alvast niet verbaasd door het resultaat. “Door het extreme concurrentievermogen van de Belgische huurprijzen, en de stabiliteit en bescheidenheid van onze huurprijzen in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, blijft ons land een testmarkt voor grote internationale merken”, zegt Karl Van Oosterwijck van Cushman & Wakefield België.

De Nieuwstraat, vorig jaar 27ste op de lijst, is veel goedkoper dan New York, Londen of Parijs, “en toch bereik je met deze Belgische vierkante meter een aanzienlijk toepassingsgebied met een heel interessante koopkracht”.

Op de Europese ranglijst verliest de Avenue des Champs-Elysées in Parijs haar koppositie aan de Londense Bond Street, waar de huurprijs 7.345 euro per vierkante meter per jaar bedraagt.

De resultaten van het rapport tonen wel een algehele verbetering van de huurprijzen in 2010, aldus nog Cushman and Wakefield. “2009 was het jaar met de grootste daling in huurprijzen in de laatste 25 jaar.”

De huurprijzen in twee derde van de 59 bestudeerde landen stegen of stabiliseerden. Latijns-Amerika en Azië kenden de sterkste groei in handelshuurprijzen. In Europa daalden de huurprijzen met gemiddeld 4,5 procent. (nvd)