Direct naar artikelinhoud

The XX krijgt Mercury Prize in Engeland, goud in België

The XX heeft dinsdagavond de Mercury Prize in de wacht gesleept. Daarmee versloeg het Britse poptrio de gedoodverfde favorieten Paul Weller en Dizzee Rascal. De felbegeerde muziekprijs garandeert een bedrag van 20.000 pond en onschatbare promotie.

Voor The XX is die prijs dan weer veeleer de perfecte afsluiter van een succesjaar. Hun debuutplaat, die dertien maanden geleden verscheen, bivakkeerde overal in de hoogste regionen van de eindejaarslijstjes, en na uitverkochte concerten in de Botanique, AB en ook op Rock Werchter en Pukkelpop is de cd intussen ook goed voor een gouden plaat in ons land. Gisteren maakte hun debuut overigens opnieuw zijn opwachting in de top tien van de Belgische iTunes.

De Mercury-jury verdedigde haar keuze tijdens de ceremonie met de woorden: “The XX heeft een uniek gevoel voor tijd en ruimte. Het resultaat is een wonderlijk atmosferische plaat die even hypnotisch klinkt als spaarzaam en urgent.”

Met hun winst zorgden de drie schuchtere, in zwart gehulde Londense twintigers voor minder controverse dan vorige winnaars. In 2009 gaf de jury bijvoorbeeld nog de voorkeur aan de pijnlijk geflopte debuutplaat van Speech Debelle, die succesvolle bands als Florence & The Machine, The Horrors en La Roux het nakijken gaf. In 2005 stootte de winst van Antony and the Johnsons dan weer op felle kritiek, omdat de (in Engeland geboren) zanger in New York woont.

Paul Weller toonde zich dinsdag een sportieve verliezer. Ook in 1994 greep de ex-frontman van The Jam en The Style Council al eens naast de hoofdprijs met zijn classic Wild Wood, maar toch bleek hij de situatie te kunnen relativeren: “Wanneer je als rocker de dertig voorbij bent, geven ze je toch alleen maar prijzen omdat je erin slaagt niet dood te gaan.” Andere genomineerden dit jaar waren Wild Beasts, Laura Marling, I Am Kloot, Villagers, Foals, Dizzee Rascal, Mumford & Sons, Biffy Clyro, Corinne Bailey Rae en Kit Downes Trio. (GVA)