Direct naar artikelinhoud

Groene leningen schieten sterk uit de startblokken

BRUSSEL

BNP Paribas Fortis verkocht in één maand al meer groene leningen dan de normale verkoop van de vroegere energiekredieten in acht maanden. Ook bij de andere banken is de belangstelling groot.

De groene lening is een maatregel van het federale relanceplan van eind vorig jaar, maar trad pas een maand geleden officieel in werking. Gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, huisisolatie of de vervanging van oude stookketels, krijgen een duwtje in de rug van de regering. Via een intrestbonus verbindt de federale overheid er zich toe 1,5 procent van de intrest van de lening op zich te nemen. Op een lening met 6 procent intrest zal de lener dus maar 4,5 procent intrest betalen. De lening mag wel uitsluitend slaan op energiebesparende investeringen in de woning van een particulier. Het geïnvesteerde kapitaal per persoon moet tussen 1.250 en 15.000 euro per jaar liggen. De steunmaatregel ging retroactief in op 1 januari 2009 en loopt tot 31 december 2011. Voor leningen die dateren van voor augustus is er drie maanden tijd om de overheidssteun alsnog te vragen.

Een aantal banken sprong op de kar en lanceerde een eigen variant van de groene lening. Daarbij gaat het meestal om een lening op afbetaling, en minder om een hypothecaire lening. “De intrestbonus krijg je als klant niet automatisch voor elk type lening. Het is de financiële instelling die daartoe de stappen moet zetten en beslist voor welk type lening de maatregel van toepassing is”, legt Alex Geens van adviesketen Immotheker uit.

De renoveerder moet kiezen. Een hypothecaire lening heeft doorgaans een lagere intrest dan een lening op afbetaling, maar er zijn wel notariskosten en meer administratieve beslommeringen aan verbonden. “Soms is de groene lening interessanter, soms een hypothecaire. Dat hangt onder meer van de fiscale aspecten af. Het is geval per geval te bekijken”, zegt Geens.Omdat veel mensen hadden gewacht tot de officiële invoegetreding, uiteindelijk op 3 augustus, verkocht BNP Paribas Fortis in de eerste twee weken van augustus maar liefst vier keer zoveel groene leningen als de traditionele energiekredieten in augustus 2008. Maar ook na die eerste impuls blijft de belangstelling groot. Het volume aanvragen na vier weken ligt 35 procent hoger dan de volledige productie van de traditionele energiekredieten van januari tot augustus vorig jaar. Om commerciële redenen geeft de bank niet vrij om welke bedragen het gaat.Ook Dexia stelt een meer dan gewone belangstelling vast. “Onze ecokredieten waren in augustus goed voor 8 procent van al onze leningen op afbetaling. Dat is een goed resultaat, boven de verwachtingen”, zegt Dexia.

Enthousiasme

Axa vindt het nog te vroeg voor een eerste balans. “Wel hebben we het gevoel dat er enthousiasme is bij de klanten voor het product.” Ook Citibank geeft nog geen cijfers vrij. “We krijgen vooral veel vragen over hoe het werkt”, klinkt het daar.BNP Paribas Fortis bracht in kaart voor welke doeleinden de leningen afgesloten worden. Maar liefst 65 procent van de leningen is bestemd voor zonnepanelen. Op verre afstand volgen onderhoud en vervanging van de stookketel (14 procent van de leningen) en de installatie van dubbel glas (13 procent).