Direct naar artikelinhoud

'Etnische zuivering op historische schaal'

In Noordoost-Irak begaan strijders van de Islamitische Staat een doelbewuste en systematische etnische zuivering waarbij burgers bij honderden worden vermoord. De milities ontvoeren duizenden vrouwen en meisjes van wie velen seksueel misbruikt worden. Dat staat in een gedetailleerd Amnestyrapport.

Onderzoekers van Amnesty International interviewden voor dit rapport honderden getuigen. Een aanzienlijk aantal van die gesprekken vond plaats in de stad Mosoel en andere steden die momenteel onder controle staan van de Islamitische Staat.

De getuigenissen maken duidelijk dat de fundamentalistische IS-milities sinds de verovering van de stad Mosoel op 10 juni een etnische zuivering "van historische schaal" aan het uitvoeren zijn tegen andersgelovigen en niet-soennieten. Onder anderen sjiieten, Assyrische christenen en jezidi's in en rondom Mosoel worden met een brutale terreurcampagne uit het IS-gebied gedreven.

Meer dan 830.000 mensen sloegen al op de vlucht. De overgrote meerderheid zocht veiligheid in het door Koerden gecontroleerde deel van Irak.

De milities hanteren een vast patroon. Bij de inname van een stad of dorp worden mannen en jongens gescheiden van vrouwen en meisjes. De mannen worden met pick-ups afgevoerd naar een afgelegen plaats en neergekogeld. De vrouwen verdwijnen spoorloos en er zijn aanwijzingen dat velen van hen verkracht worden of als bruid worden verkocht.

Opvallend is dat bij de massa-executies geen moeite wordt gedaan om te controleren of de mannen daadwerkelijk dood zijn. Volgens enkele overlevenden zijn vele slachtoffers na de fusillade zwaargewond, maar te zwak om zich na de aftocht van de milities in veiligheid te brengen. Ze sterven een zeer langzame en pijnlijke dood. Het zou de IS-strijders zelfs goed uitkomen dat enkele burgers de executies overleven: op die manier kunnen ze hun horrorverhaal doorvertellen en nog meer burgers op de vlucht doen slaan.

"De gedwongen vlucht van de Iraakse etnische en religieuze minderheden is een tragedie van historische proporties", schrijven de Amnestyrapporteurs. "Deze bewuste en systematische etnische zuivering verwoest niet enkel mensenlevens maar zorgt ook voor onherstelbare schade aan het sociaal weefsel van de Iraakse samenleving. Het drijft de sektarische spanningen in de hele regio, en ook ver daarbuiten, ten top."