Direct naar artikelinhoud

Heksenjacht op ouders van Ashya ten einde

De ouders van het Britse kankerpatiëntje Ashya King, die hun zoon zonder toestemming weghaalden uit een Spaans ziekenhuis, kunnen opgelucht adem- halen. Dankzij een petitie, ondertekend door 100.000 Britten, konden de auto- riteiten niet anders dan de heksenjacht te staken.

"Een ziek Engels jongetje ligt alleen in een Spaanse ziekenhuis, spreekt geen Spaans, wordt weggehouden van zijn ouders en zijn broertjes. Ik zou graag zien dat hij zo snel moge- lijk met zijn naasten wordt her- enigd." De Britse vicepremier Nick Clegg sprak gisteren voor velen toen hij zijn grote zorgen uitte over het lot van het vijfjarige kankerpatiëntje Ashya. Meer dan honderdduizend Britten hadden een petitie onder- tekend voor de vrijlating van de ouders en zelfs het politiekorps dat de Europese klopjacht in gang had gezet, betreurde de onbedoelde gevolgen.
De massale verontwaardiging had succes: op het einde van de dag trokken de Britse autoriteiten het uitleveringsverzoek aan Spanje in, opdat Ashya niet langer moederziel alleen in een zwaarbe-waakte ziekenhuiszaal zou liggen. Waarschijnlijk kan het gezin nu naar Tsjechië reizen voor een pro- tonentherapie die de Britten hem niet konden of wilden geven. Ondertussen vragen de Britten zich af hoe het zover heeft kunnen komen.
Het drama begon donderdag toen Brett en Naghmeh King hun zoontje tegen de wil van de artsen hadden meegenomen uit het zie- kenhuis van Southampton. Ze wil- den dat hun Ashya, vechtend tegen hersenkanker, een proto- nentherapie zou ondergaan, een dure behandeling die minder bij- werkingen heeft, maar amper voorhanden is binnen de gratis National Health Service. Het leidde tot een internationaal arres- tatiebevel. De Britse autoriteiten lieten weten dat het om getuigen van Jehova ging, implicerend dat er sprake was van religieus getinte verwaarlozing.

Mediacircus

Niets bleek minder waar. Deouders hadden de tocht goed voorbereid, onder meer door via internet son- devoedingin te slaan. Ze waren naar Spanje gereisd om hun tweede huis te
verkopen en zo de behandeling te betalen. Er rees meteen kritiek op deze hardvochtige handelwijze, waarbij zelfs de broertjes en zusjes een bezoekverbod kregen opge- legd.
"De ouders zijn behandeld als ontvoerders, ten prooi gevallen aan een mediacircus en een klop- jacht die past bij een gevluchte seriemoordenaar of terroristen", schreef commentator Brendan O'Neill in The Daily Telegraph.
Volgens O'Neill is dit een gevolg van een politieke cultuur waarbin- nen ouders met groot wantrou- wen worden bekeken door artsen en andere autoriteiten. De situatie stond bovendien haaks op de keuzevrijheid van patiënten waar de conservatieve liberale regering van David Cameron hoog over opgeeft. Dinsdag zag ook de premier zich genoodzaakt in te grijpen. Hij benaderde het gewraakte ziekenhuis en het poli- tiekorps. De politie krabbelde snel terug. "De gezondheid van Ashya was onze prioriteit," verklaarde een woordvoerder, "niet om zijn naasten weg te houden van zijn bed." (VK)