Direct naar artikelinhoud

'Rutten moet zwijgen'

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt dat het soms niet anders kan dat spaarders met meer dan 100.000 euro meebetalen aan de redding van banken. De donkerblauwe achterban reageert misnoegd. 'Moeten we misschien alles weer in onze stok steken?', vraagt Egbert Lachaert.

"De essentie van spaargeld is dat het veilig moet zijn", vertelde Rutten gisteren in De Zondag. "Maar als een financiële instelling over kop dreigt te gaan, kan een samenleving kiezen tussen die failliet laten gaan, met als gevolg dat iedereen alles kwijt is, ofwel dat niet laten gebeuren." De liberale kopvrouw zegt dat ze dat tweede verkiest.

"Maar dan rijst de vraag: wie moet daar voor opdraaien? Er is geen eenduidig antwoord voor elke bank. Wat wel duidelijk is, is dat aan de eerste 100.000 euro niet mag geraakt worden. Wil dat zeggen dat men automatisch moet raken aan het spaargeld boven de 100.000 euro? Neen, maar soms kan het niet anders", aldus Rutten.

De donkerblauwe kern van Open Vld reageert misnoegd, bij monde van Egbert Lachaert (Open Vld). De gewezen kanidaat-voorzitter, die verrassend goed scoorde bij de verkiezingen tegen Rutten, verdedigt een meer liberale lijn. Hij is populair onder zelfstandigen en ondernemers.

Cursus bankieren

Lachaert twitterde gisterenmiddag: "Spaarders laten meebetalen neemt het laatste greintje vertrouwen weg in de financiële wereld en markteconomie. #jeeigengeldisnergensveilig". En nog: "En als we nu eens alles terug in de matras steken? Het is dat of de sok."

"Het is zoals Paul De Grauwe zegt: je stimuleert net het wantrouwen. Rutten moest zwijgen. Haar uitspraak is niet slim", vult Lachaert aan. "Ik begrijp zo'n uitspraak ook niet van een liberaal. Veel zelfstandigen en ondernemers moeten serieus sparen om hun lage pensioen te compenseren. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat een 64-jarige die net zijn zaak overlaat moet opdraaien voor een bank?"

Dat de liberalen worstelen met de spaardersdiscussie bleek eerder al. Begin vorige week verklaarde eurocommissaris Olli Rehn dat grote spaarders een deel van hun geld kunnen verliezen als hun bank bankroet dreigt te gaan. Hij kreeg meteen de steun van zijn collega-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld). Die raadde alle criticasters een cursus bankieren aan.

Geschoffeerd

Ook senator Rik Daems (Open Vld) noemde de uitspraak van Rehn nochtans gevaarlijk. "En ik blijf daar bij", zegt hij. "Ik ben nog altijd geschoffeerd door Rehns communicatie. De eurocommissaris vertelde bijna 'Kom, nu gaan we eens iets uitdokteren om de spaarders mee in bad te trekken als het misgaat'." Daems verdedigt wel zijn voorzitter. "Zij wil de spaarders vooral beschermen, net zoals ik. Haar uitspraak is niet verkeerd volgens mij. Ook Rehn is blijkbaar toch van oordeel dat we de spaarders alleen in uiterste nood kunnen aanspreken. Alleen liet hij iets heel anders uitschijnen."

De socialisten blijven intussen bij hun oorspronkelijk mening: de banken moeten zelf opdraaien voor mogelijke problemen. "Ik stel voor dat meneer De Gucht een cursus volgt: wat het is om heel je leven te sparen en te werken om een beetje geld te hebben", benadrukte vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) gisteren in De zevende dag. Hij eist de oprichting van een zogenaamd resolutiefonds door Europa. "Dat fonds wordt door de banken gespijsd naargelang hun grootte en hun risico. En dat resolutiefonds treedt op als er een bank finaal failliet zou gaan. Dat is toch de logica zelve?"