Direct naar artikelinhoud

Parlement Uruguay keurt abortus goed

Met een flinterdunne meerderheid heeft het parlement van Uruguay het licht op groen gezet voor de legalisering van abortus. Als ook de Senaat de wet nog goedkeurt, wordt Uruguay na Cuba het tweede land van Latijns-Amerika dat zwangerschapsonderbreking tot de twaalfde week toestaat.

De stembeurt in het Lagerhuis, 50 tegen 49, viel nipt in het voordeel uit van de pleitbezorgers van abortus. Als straks ook de Senaat de wetswijziging goedkeurt, belooft de linkse president José Mujica haar te ratificeren.

Het debat was van een zeldzame hevigheid, maar als de nieuwe wet erdoor komt, schrijft Uruguay regionale geschiedenis. Op het communistische Cuba na heeft geen enkele staat in Latijns-Amerika een wet die abortus toestaat tot de twaalfde week van de zwangerschap, of die een latere onderbreking decriminaliseert in geval van misvorming van de foetus of risico's voor de moeder. In geval van verkrachting blijft abortus toegestaan tot de 14de week.

De Uruguayaanse oppositie is niet te spreken over de wet en eist dat Mujica zijn veto stelt. De conservatieve Nationale Partij wil ook graag een referendum organiseren.

Ook de abortusbeweging is niet uitgesproken blij. Het mocht allemaal wat meer zijn, vinden ze daar. Zo moeten vrouwen minstens een jaar in Uruguay gewoond hebben om hun recht op abortus te kunnen uitoefenen en moeten ze ook dan nog voor een panel verschijnen. Voor ze een abortus krijgt moeten een gynaecoloog, een psycholoog en een sociaal werker de vrouw wijzen op de alternatieven.