Direct naar artikelinhoud

Franstaligen vertragen splitsing B-H-V

De wet over de hervorming van de Senaat is nog niet in stemming geweest en de splitsing van B-H-V is dus niet definitief. De Frans-talige partijen willen het dossier gebruiken als pasmunt bij de herfinanciering van Brussel.

Net terwijl een aantal socio-economische dossiers voor hoogspanning zorgt binnen de regering-Di Rupo, duiken ook nieuwe communautaire problemen op. De wetteksten over de hervorming van de Senaat - een onderdeel van het eerste luik van de zesde staatshervorming - zijn klaar, maar nog niet in stemming geweestbij de acht betrokken partijen (de regeringspartners plus Groen en Ecolo).

Zolang die hervorming geen groen licht krijgt, is ook de langverwachte splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde niet geldig voor het rode halfrond. Concreet: B-H-V werd al gesplitst voor de Kamer, maar nog niet voor de Senaat. Mochten er morgen vervroegde verkiezingen komen, dan zouden de kiezers in B-H-V voor de Senaat opnieuw stemmen in een niet-gesplitste kieskring.

Het zijn vooral de Franstalige partijen die op de rem staan. "Laat ons duidelijk zijn", legt een hooggeplaatste Franstalige communautaire onderhandelaar uit. "We gaan die hervorming van de Senaat en het daaruitvolgende definitieve einde van B-H-V niet zo snel stemmen. Het is een mooie pasmunt voor de onderhandelingen over een tweede financieringsgolf voor Brussel."

Een eerste schijf van 227 miljoen euro werd deze zomer al gegeven aan Brussel. Maar er moet nog een tweede schijf komen, om in totaal aan een bedrag van 463 miljoen euro voor de hoofdstad te geraken.

De Franstaligen noemen het 'de tactiek van de rekbaarheid'. Met andere woorden: een belangrijk dossier vertragen, zodat het bij latere onderhandelingen nog gebruikt kan worden. Een Brussels kopstuk vat samen: "De Vlamingen blijven zelf onduidelijk over de financiering van Brussel. Dus blijven wij onduidelijk over de hervorming van de Senaat. Ik zeg gewoon: 'We weten niets zeker.'" Een derde Franstalige bron bevestigt: "De waarheid is dat we ongerust zijn over de toekomstige deal rond Brussel. Het feit dat B-H-V nog niet gesplitst is, kan dan in nuttig zijn op een bepaald moment."

Het Franstalige wantrouwen groeit door toedoen van N-VA. Als de Vlaams-nationalisten goed scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen, worden de onderhandelingen voor het tweede luik van de staatshervorming zeer moeilijk, vrezen de Franstalige partijen. Ook de eisen van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) voor een communautaire versnelling zorgen voor zenuwachtigheid.

Op het kabinet van premier Elio Di Rupo (PS) benadrukt men dat de methodologie en timing voor de zesde staatshervorming wordt gerespecteerd. "De experts blijven werken in alle discretie. En het gaat vooruit", legt woordvoerder Guillaume De Walque uit. "Het is zeker niet simpel, maar we hebben geen enkel reden te geloven dat het niet zal lukken. Onze doelstelling is het tweede pakket te stemmen in 2013."