Direct naar artikelinhoud

Hasi zet paars-wit op de rails

Besnik Hasi deinsde er niet voor terug om meteen zijn eigen keuzes te maken. De nieuwe coach liet paars-wit in een 4-4-2 voetballen, hij haalde aanvoerder Gillet naar de kant en speelde Kljestan op het middenveld naast Tielemans uit.

Besnik Hasi had aangekondigd dat hij een aantal veranderingen zou doorvoeren en die kwamen er ook. De nieuwe coach maakte een aantal opmerkelijke keuzes, maar met een 4-0 op het scorebord mocht het resultaat er zijn. We namen met Hasi zijn belangrijkste keuzes door.

Besnik Hasi maakte een keuze qua veldbezetting. Hij liet Anderlecht in een 4-4-2 spelen, met David Pollet naast Aleksandar Mitrovic in de spits. "We speelden thuis en we wisten dat Oostende niks meer te verliezen had", zegt Hasi. "Hun seizoen was al geslaagd. Ik wilde een signaal geven dat we deze wedstrijd absoluut wilden winnen. Daarom koos ik voor Mitrovic en Pollet vooraan. Ik wou dat Mitrovic meer aan de bal kwam, maar hij toonde zich ook nog eens balvast."

We kregen in elk geval een andere Mitrovic te zien dan de voorbije weken. De Serviër trok gaten, hield de bal bij momenten goed bij en scoorde ook nog eens twee keer, waarvan één keer vanop de stip. "Maar er waren wel meer spelers die iets meer toonden dan de laatste tijd", zegt Hasi. "Dat had misschien ook wel te maken met de omstandigheden. Het publiek was fantastisch en ging er meteen achter staan, de aanwezigheid van drie oud-spelers als Kompany, Koller en Wasilewski gaf ook een boost. We komen ook nog eens snel 1-0 voor, dat geeft vertrouwen."

"Maar Mitrovic toonde kwaliteit", benadrukt Hasi. "Dan heb ik het niet alleen over het goed voor doel komen, maar ook over het vermogen om de bal bij te houden en zijn spel in de combinaties. Met Pollet rond hem heeft Mitrovic iemand die de ruimtes opzoekt. Dat kan hem helpen. Maar Mitrovic heeft zelf het vuile werk ook niet geschuwd."

In de 4-4-2 moest Dennis Praet uitwijken naar de linkerkant, maar hij deed dat goed en lag met knappe assists aan de basis van de 2-0 en de 4-0. "Ik vond Dennis nochtans wat aarzelend beginnen", zegt Besnik Hasi. "Hij moest wat zoeken, maar hij is daarna gegroeid. Zijn eerste assist heeft hem deugd gedaan. Ik denk dat Dennis nog altijd teveel gefocust is op de nummertienpositie, maar dat hoeft niet. Hij kan uiteraard op de tien spelen, maar hij kan ook vanaf de flank een goeie bijdrage leveren tot het team."

Exit Gillet

De wanvertoning in Leuven had gevolgen. Vargas en Bruno presteerden aan Den Dreef zo zwak dat hun verwijdering uit de ploeg logisch was, maar ook aanvoerder Gillet verhuisde naar de bank.

"Ik heb zaterdag een gesprek gehad met Guillaume", vertelt Hasi. "Ik heb hem uitgelegd waarom hij naar de bank verhuisde en hij heeft dat aanvaard. Ik vond Guillaume de laatste tijd kwalitatief minder. Dat ik hem er uit haalde, had niks te maken met zijn overgave of zijn inzet, maar louter met de gebrachte kwaliteit."

Proto werd tegen Oostende aanvoerder, maar aan de hiërarchie van de aanvoerders verandert niets. "Gillet blijft onze kapitein", verzekert Hasi. "Elke keer hij in het verleden op de bank belandde, kwam hij sterker terug. Ik verwacht dat hij dat ook nu doet, want ik heb iedereen nodig. Maar ik ga altijd mijn keuzes maken op basis van de getoonde kwaliteit in de vorige wedstrijd én op training in de loop van de week."

Pollet kwam dus als bijkomende aanvaller in de ploeg. Centraal op het middenveld kregen Youri Tielemans en Sacha Kljestan een nieuwe kans. "Ik vond Youri weer beter worden op training", licht Hasi die keuze toe. "Het was nog niet de Youri van in het begin van het seizoen, maar het liep toch al beter. In deze veldbezetting met twee centrale middenvelders wou ik er eentje die de lijnen uitzet."

De keuze voor Kljestan had ook te maken met de complementariteit van de Amerikaan met Tielemans. "Gillet is iemand die zelf ook graag de zestienmeter van de tegenstander opzoekt", aldus Hasi. "Ik wou vermijden dat er te veel spelers voor de bal zouden komen te staan en dat we zo te veel ruimte zouden weggeven. Ik vond dat het redelijk goed is gegaan zoals het nu stond."

Organisatie

Daarmee zette Besnik Hasi ook een duidelijke organisatie neer. Dat was heus geen synoniem voor het optrekken van een verdedigende muur. Anderlecht maakte niet alleen vier goals, het dwong ook een pak meer kansen af dan in de voorbije wedstrijden. De backs Vanden Borre en Deschacht rukten regelmatig mee op, die laatste zorgde trouwens voor een assist en een knap doelpunt. Maar als Vanden Borre ging, bleef Deschacht. En omgekeerd.

"Als je ons seizoen overloopt, liepen we te veel uit de organisatie", vindt Hasi. "Bij balverlies is dat vaak noodlottig. In Lokeren kregen we zo een doelpunt tegen toen onze twee backs en onze verdedigende middenvelder wegwaren. We kregen sowieso te veel goals tegen, daarom ben ik blij dat we de nul hielden."

"Een goeie organisatie wil niet zeggen dat je niet mag aanvallen, maar je moet vanuit je positie altijd kijken naar de organisatie. Je moet als back je momenten kiezen om te gaan. En op zulke momenten moet je er als ploeg ook altijd voor zorgen dat er dekking kan zijn. We moeten daar nog beter in worden."

Anderlecht leverde een bemoedigende prestatie met het oog op de play-offs. "Ik ben tevreden met deze wedstrijd", zegt Hasi. "De gretigheid was dik in orde, maar het voetbal kan nog altijd beter." Anderlecht tankte vertrouwen met het oog op de play-offs en mag na het puntenverlies van Standard misschien ook weer naar boven kijken, nu de kloof teruggebracht wordt tot vijf punten.

"Ik kijk nog nergens naar", countert Hasi. "Wat telt, is dat we twee weken hebben om de ploeg beter te maken. Ik wil dat we 90 minuten concentratie en organisatie houden en daar gaan we aan werken."