Heerlijk: een lasagne zonder schuldgevoel

Vandaag maakt Ellen Charlotte Marie: een lasagne met linzen, vegan en supergezond. Er kruipt wat werk in, maar als je een grote schotel maakt, heb je er meteen een aantal dagen plezier van!

Nodig

de laagjes- 2 aubergines, in dunne plakken- enkele eetlepels olijfolie- 1 snufje zeezout- 2 zoete aardappelen, gewassen, niet geschild, in dunne plakken- 1 pakje volkoren- of speltlasagnevellen

de tomatensaus- 1 scheut olijfolie- 1 rode ui, fijngesneden- 2 teentjes knoflook, geperst- 2 stengels selderij, fijngesneden- 4 eetlepels tomatenconcentraat- 1 snufje zwarte peper- 1 snufje zeezout- 2 eetlepels gedroogde oregano- 1 snufje kaneel- 1 eetlepel gedroogde tijm- 2 koppen linzen-- 0,5 liter water

de witte saus- 4 à 6 eetlepels olijfolie- 1/4 kop kikkererwtenmeel (of ander meel)- 500 ml plantaardige melk (ik gebruikhier hennepmelk)- 1 snufje kruidenzout (herbamare)- 1/2 koffielepel versgemalen nootmuskaat- 1 snufje versgemalen zwarte peper- 4 eetlepels voedingsgist (optioneel)

Zo ga je te werk

- Bestrijk de dunne schijfjes aubergine met olijfolie en bestrooi ze met zout. Gril ze in een paninimaker of bak ze op een grillrooster in een voorverwarmde oven (180°C) tot ze lichtbruin kleuren.

- Doe de schijfjes zoete aardappel in een kom koud water om ze fris te houden.

- Doe voor de tomatensaus de olie in een pan en voeg de ui en knoflook toe. Voeg, als de ui begint te kleuren, de selderij, het tomatenconcentraat, peper en zout en de kruiden toe. Roer goed en voeg dan de linzen en het water toe. Doe het deksel op depan en laat de saus 30 minuten koken op een laag vuur. Proef en kruid bij indien nodig.

- Verhit voor de witte saus de olie in een pan. Doe het meel erbij en roer tot de olie volledig is opgenomen door het meel. Voegbeetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg nu de kruiden en eventueel hetvoedingsgist toe. Proef en kruid indien nodig wat bij.

- Verwarm de oven op 180 °C.

- Neem een grote ovenschaal en leg daarin eerst een laagje aubergines, daarop zoeteaardappelschijfjes, een laagje tomatensaus,een laagje lasagnevellen en ga zo verder tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag witte saus.

- Zet de schaal 35 à 45 minuten in de oven. Als je met een scherp mes gemakkelijk door de lasagne kunt prikken, is het klaar!

Haar kleurrijke, gezonde recepten zijn een fenomeen op Instagram, waar Ellen Charlotte Marie met haar 136.000 volgers populairder is dan Jeroen Meus. Ze heeft met 'One Healthy Family' haar eerste kookboek uit en deelt deze week elke dag een lekker en gezond recept, goedgekeurd door haar eigen kinderen. Morgen maakt ze heerlijke winterrolletjes met een currydip

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer