Direct naar artikelinhoud

'Nederlandstaligen zijn de dupe van hervorming'

De Nederlandstalige advocaten, rechters en griffiers in Brussel stappen samen naar het Grondwettelijk Hof. Ze vragen de vernietiging van de wet die het gerechtelijk arrondissement Brussel hervormt. 'De grootste dupe van die dure hervorming is de Vlaamse rechtszoekende', stelt de Orde van Vlaamse Balies.

Het gerechtelijk arrondissement Brussel, dat de 54 gemeenten van Brussel-Halle-Vilvoorde beslaat, staat voor een grondige hervorming. Voortaan zullen Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken naast elkaar zetelen en bevoegd zijn voor het hele arrondissement. De wettelijke tweetaligheidsvereisten worden afgebouwd.

De inkt van de nieuwe regeling is nog niet droog of daar is het protest. "De Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken in het arrondissement krijgen respectievelijk 20 en 80 procent van de huidige personeelskaders", zegt Stefan Sottiaux, advocaat van de Nederlandstalige rechters en griffiers bij de Brusselse rechtbanken. "Nochtans is ongeveer 30 procent van de instromende dossiers Nederlandstalig. Het aantal rechters dat nog bevoegd zal zijn om Nederlandstalige dossiers te behandelen op het grondgebied van Brussel-Halle-Vilvoorde zal drastisch dalen, met een grote achterstand tot gevolg." Zeker 200 jobs zouden verloren gaan.

"In de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaan we van 5 naar 3 onderzoeksrechters, van 4 naar 3 jeugdrechters, van 6 naar 4 strafrechters en van 24 naar 18 burgerlijke rechters", rekent Sottiaux.

Voor de Nederlandstalige griffiers draait de hervorming nog slechter uit. In de rechtbank van eerste aanleg moeten 44 van de 76 griffiers met een Nederlandstalig diploma afvloeien, terwijl er 62 moeten bijkomen met een Franstalig diploma.

De hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel werd tijdens de onderhandelingen gekoppeld aan de 'historische' splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Het politieke akkoord rond de splitsing van BHV kwam moeizaam tot stand en het is dan ook niet ondenkbaar dat een wijziging van de wet het evenwicht in het akkoord verstoort. "Mogelijk zal de beslissing van het Grondwettelijk Hof inderdaad nieuw politiek overleg vragen", stelt Sottiaux.

Het duurt wellicht nog een jaar vooraleer het Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over de zaak.

jobs op de helling bij de Nederlandstalige rechtbanken in het arrondissement Brussel