Direct naar artikelinhoud

Vier zussen beramen moord op 'de kloot'

Vijf zussen en één onhebbelijke schoonbroer. De scenaristen van de nieuwe vtm-reeks Clan kneden die ingrediënten tot een bizarre whodunit.

Schoonfamilies zijn al jaren een dankbaar onderwerp in boeken, films en televisieseries allerhande. Maar de verhaallijn die scenariste Malin-Sarah Gozin in Clan uitzet is behoorlijk uniek. Meteen dé reden waarom acteur Dirk Roofthooft zich aan het project verbond. "Ik ben ondertussen 53 jaar. Ik heb al heel veel gezien, al heel veel gedaan, maar een scenario als dat van Clan had ik nog nooit gelezen", vertelt hij. "Het las als een trein. De schrijfster heeft een heel verrassende, heel fleurige kijk op de dingen. Door die licht absurde toon krijgt Clan iets grappigs, zonder dat er echt nadrukkelijk naar de grap wordt gezocht."

Roofthooft gaat in Clan als Jean-Claude Delcorps door het leven. Een vijftigjarige kleurloze accountant die getrouwd is met Goedele Goethals. Dit tot afschuw van haar vier zussen die hun schoonbroer niet kunnen luchten. Die afkeer gaat zo ver dat de vier besluiten om 'de kloot', zoals ze hun schoonbroer noemen, zonder medeweten van hun zus om het hoekje te helpen. Een plan waar, zo blijkt al snel, behoorlijk wat haken en ogen aan zitten.

Ruth Becquart speelt Bibi Goethals, een van de zussen die het moordplan tot uitvoering moet brengen. Zij is na een aantal kleinere rollen in reeksen als Witse, De Rodenburgs en De Ronde toe aan haar eerste grote televisierol. En dat vroeg wel wat aanpassing. "Ik kom uit het theater en daar moet je alle emoties heel groot, soms zelfs grotesk spelen. Op televisie moet je het net allemaal klein houden. Dat was toch even wennen."

Met ooglap

Ook wennen was de ooglap waarmee Becquart in de serie rondloopt. Haar personage Bibi verloor immers haar rechteroog tijdens een ongeval en gaat sindsdien als een piraat door het leven. "Na afloop van een draaidag stonden mijn armen vol blauwe plekken. Met een afgedekt rechteroog verlies je immers zowat alle dieptezicht. Ik liep constant overal tegenaan. Ook autorijden werd na zo'n lange draaidag plots een uitdaging. Ik heb meer dan eens mijn vriend moeten vragen om de auto in de garage te parkeren omdat ik mijn eigen inschatting van afstanden niet meer vertrouwde." (lacht)

In tegenstelling tot Becquart heeft Roofthooft wel al behoorlijk wat ervaring op het kleine scherm. Hij dook onder andere op in Terug naar Oosterdonk, Zone Stad en was recent nog te zien in De Ronde.

Als het aan de acteur zelf ligt mogen daar gerust nog wat rollen bijkomen. "Ik hou heel erg van televisiewerk, maar het probleem is dat ik dat soort rollen heel moeilijk in mijn agenda krijg ingepast. In het theater wordt vaak heel erg lang op voorhand ingepland. Wanneer dan de vraag komt of ik me op kortere termijn vrij kan maken voor een televisieproject moet ik dat vaak laten schieten. Tot mijn grote spijt." Maar om de honderd draaidagen voor Clan in zijn agenda te passen deed Roofthooft een extra inspanning. Niet alleen over het script was hij meteen enthousiast. Ook een samenwerking met Nathalie Basteyns en Kaat Beels, de twee dames achter Clan die eerder ook al de vtm-reeks Jes maakten, zag Roofthooft helemaal zitten. "Ik ken hen allebei al jaren. Dat maakt toch dat je met meer vertrouwen in zo'n project stapt. De reeks werd bovendien gedraaid in de schoot van productiehuis Caviar. Ik weet ondertussen uit ervaring dat de mensen daar altijd voor het beste gaan."

En dat is belangrijk voor Roofthooft. "Ik wil op zo'n set geprikkeld worden. Wanneer ik merk dat de mensen rondom mij met passie hun ding doen, brengt dat mezelf ook op een hoger niveau. Wanneer ik ga tennissen doe ik dat ook liefst tegen een betere speler. Alleen zo kan ik zelf beter worden. Dat gevoel had ik ook op de set van Clan. Ik ben alvast heel erg tevreden met het eindresultaat, nu de kijker nog." (lacht)

Clan, vtm, vanavond, 21u30