Direct naar artikelinhoud

'Geef de bal maar aan Barça'

Velen hebben het al geprobeerd en nu tracht ook Johan Boskamp in het hoofd te kruipen van José Mourinho: 'Ik slaap al een hele week niet; zozeer kijk ik uit naar dit duel'. Boskamp mag zich één dag trainer van Real Madrid wanen en uitleggen hoe hij vanavond de troon van Barça zou omstoten.

"Ik speel met twee 'blokken': een defensief blok van zes verdedigend denkende mensen - vier achterin plus twee defensieve middenvelders - en vier offensieve jongens. Laat mij de namen invullen: achterin van links naar rechts Marcelo, Sergio Ramos, Pepe en Arbeloa. Voor de verdediging zet ik Xabi Alonso en Khedira. Die twee moeten samen met Pepe en Ramos het vierkant voor Casillas dicht gooien. Het tweede blok bestaat uit Özil als mijn spelmaker, Cristiano op links, Di María op rechts en voorin Benzema. Özil krijgt mijn voorkeur op Kaká omdat die nog niet 100 procent wedstrijdfit is. Benzema en Di María spelen momenteel met zoveel vertrouwen dat je hen niet naast de ploeg kunt zetten. En van die Portugees op links ben ik nu eenmaal stapelgek.

"Dan nu mijn plannetje. Real is dit seizoen een ploeg die elke tegenstander versmacht met een enorme en hoge pressing, vaak tot in de zestienmeter. Maar ik zou het Mourinho dit keer afraden. Ik geloof niet dat je hiermee Barcelona kunt vastzetten. Hun technische bagage en balcirculatie is zo goed dat je volgens mij op een counter loopt. Als ik Mourinho was, zou ik de bal geven aan Barcelona en inzakken. Ik vraag Cristiano en Di María om mee terug te plooien waardoor ik de ruimtes zeer klein houd en Barcelona verplicht om te voetballen in een bos van spelers. En laat ze nu maar tikken; ik wacht op hun balverlies.

"Twee dingen moet Mourinho onthouden. Je ziet heel vaak hoe Xavi en Iniesta in de buurt van de zestien van de tegenstander steekballetjes geven wég van het doel: dus niet rechtdoor, maar een beetje opzij. Dat is om de centrale verdedigers uit hun positie te lokken, weg uit het vierkant voor Casillas. In die ruimte komen dan jongens uit de tweede lijn aangestormd. Je kunt dat voorkomen door, en ik zeg het niet graag, een derde defensieve middenvelder op te stellen, Lass bijvoorbeeld, in de plaats van Özil. Dan trek je echt een muur op voor de verdediging en wordt het lastig voor Barcelona om een pass tussendoor te steken.

"Maar José mag niet voor Lass kiezen. Vooral omdat hij het enorme zelfvertrouwen dat momenteel heerst bij Real optimaal moet uitbuiten. In de plaats van Mourinho zou ik het niet aandurven om voor eigen publiek, met miljoenen tv-kijkers, zeven verdedigend ingestelde spelers op te stellen. En ach, laat Messi maar terugzakken naar het middenveld. Ik hou Pepe en Ramos in positie en ik vraag hen om het boeltje van daaruit op te kuisen.

"Ik reken op de machtsontplooiing van mijn spitsen zodra ik de bal herover. Bij de recuperatie trek ik twee offensieve kaarten: ofwel speel ik in bij Özil, ofwel sla ik het middenveld over en gooi ik een bal in de rug van de defensie van Barcelona - herinner je, ik heb hen laten komen tot op mijn helft - waar ik speculeer op de snelheid van Cristiano, Di María en Benzema. Verlies ik daar de bal, dan zet ik geen druk maar zak ik meteen terug in. Mocht Mourinho Özil op de bank houden voor Lass, hang je enkel nog af van de diepe bal en kom je niet meer aan voetballen toe.

"Als trainer ben je natuurlijk afhankelijk van de vorm van de dag bij je spelers. Barcelona zal hoe dan ook kansen krijgen en dan moet Casillas tonen dat hij de beste ter wereld is. Pepe vind ik een beperkte voetballer, maar zijn verbetenheid, zijn tactische discipline - ik heb het niet over zijn mentale discipline - en zijn resultaatgerichte visie op voetbal maakt van hem het spiegelbeeld van Mourinho. Tot slot is er Cristiano. Hij moet weten: 'Geen enkele verdediger is even snel als ik'. Ronaldo moet het één tegen één-duel met Alves opzoeken. Als dat lukt, krijgt Real kansen, en kunnen ze winnen."

"Samengevat: dit is het sterkste Real Madrid dat ik in jaren heb gezien. Ik doe mijn pet af voor Mourinho. Hij maakte een machine van dit Real, op relatief korte tijd. Hij moet er vol voor gaan. Zet asjeblieft Özil in de plaats van een derde defensieve middenvelder. Toon ballen, José. Want als jij de Clásico wint, wordt Real Madrid kampioen."