Direct naar artikelinhoud

België loot Djokovic' Servië in Davis Cup

België tegen Servië, dat is volgend jaar in februari de eerste ronde in de wereldgroep van de Davis Cup. 'Een zware maar leuke loting', zegt kapitein Johan Van Herck.

In Londen werd gisteren geloot voor de Davis Cup 2013. Ons land vond een plaatsje bij de beste zestien tennislanden na een makkelijke zege op Zweden afgelopen weekend en kreeg met Servië - nummer vier op de officiële wereldranglijst en winnaar van de landencompetitie in 2010 - een zeer stevige brok en mooie affiche voorgeschoteld.

"Een droomloting was thuis spelen tegen Kazachstan geweest", lachte kapitein Johan Van Herck, "maar dit is ook een toffe loting. We moeten wel zien of Novak Djokovic (ATP 2) van de partij gaat zijn. Het duel staat van 1 tot 3 februari gepland, of de week na de Australian Open. Dan zou hij wel eens geneigd kunnen zijn dit aan zich voorbij te laten gaan."

Dit jaar speelde Djokovic ook niet mee in de twee ontmoetingen van Servië. "Maar met Janko Tipsarevic (ATP 9), Victor Troicki (ATP 31) en topdubbelspeler Nenad Zimonjic (ATP 16) hebben ze nog altijd een heel goed team. Als Djokovic en Tipsarevic meedoen dan wordt het wel heel pittig voor ons."

Gokken op gravel

Misschien doen de Belgen er goed aan voor gravel te kiezen. Dat zou de Servische toppers nog wat meer moeten afschrikken om de verplaatsing te maken, zo net na Australië en voor het Amerikaanse hardcourt. "Dat is een optie die in mijn hoofd zit", zei Van Herck, "Daartegenover staat wel dat het vrij kostelijk is om een gravelbaan aan te leggen in zaal. Maar bon, normaal gezien zullen met deze affiche ook wel wat meer inkomsten gegenereerd worden. Ik ga daar zo snel mogelijk met de spelers en federatie over samenzitten."

Aangezien het contract met Golazo voor de organisatie van de Daviscupduels afgelopen is, moet ook daar een oplossing of nieuwe overeenkomst gevonden worden. De wedstrijd tegen Servië zal wel in Vlaanderen plaatsvinden. "Met deze tegenstander zouden we toch bijvoorbeeld de Lotto Arena in Antwerpen moeten kunnen vullen", keek Van Herck vooruit. "Ik weet wel dat dit niet hetzelfde effect zal hebben als Rafael Nadal had in Charleroi (drie dagen uitverkocht in maart 2011, FDW) maar er zijn toch wel wat mogelijkheden om voor een vol huis te spelen."

Sowieso wordt het een duel dat de Belgische spelers willen aankruisen in hun agenda. "Het zal tof zijn. We kunnen ons nog eens profileren als een goeie ploeg. De loting is zwaar maar leuk."