Direct naar artikelinhoud

Concurrentieslag over e-books voor gsm's

Er wordt hoog ingezet op de digitalisering van het boek. Zojuist heeft de boekenzoekmachine Google Book Search opnieuw zijn actieradius fors uitgebreid. Sinds enige dagen biedt het meer dan 1,5 miljoen auteursrechtenvrije boeken aan via een versie voor mobiele telefoon. iPhone en Androidgebruikers kunnen van de dienst gebruikmaken. In een klap wordt Google Book Search de grootste aanbieder van e-books voor gsm's. Maar de kinderziekten zijn niet van de lucht, zo blijkt uit de eerste gebruikerstests. Zo zorgt de gehanteerde Optical Character Recognitiontechniek voor slecht leesbare passages. Het gespecialiseerde eBookTest stelt vast dat Google Books op die manier "historische teksten vandaliseert". Bovendien blijkt dat je de teksten niet kunt bewaren op je mobiele telefoon. Zonder actieve internetverbinding ben je hopeloos verloren. De demarche van Google Books kwam er - allicht niet toevallig - kort voor de presentatie van Amazons nieuwe Kindle e-reader, maandag jl. door Amazonbaas Jeff Bezos himself in de Morgan Library & Museum. De dunnere en veel snellere versie van de Kindle biedt nu ruimte aan 1.500 e-books, wat zeven keer meer is dan voordien. Je krijgt toegang tot 230.000 boeken, talloze kranten en magazines en 1.200 blogs. Bovendien gaat Amazon de voor de Kindle geschikte boeken ook toegankelijk maken voor diverse types gsm's. De prijs van de nieuwe Kindle - beschikbaar vanaf 24 februari - daalt tot 275 euro, de boeken kosten 9,99 dollar.

Nouvelle Revue française wordt honderd

Weinig literaire tijdschriften kunnen er prat op gaan dat ze zo'n impact hebben gehad als de Nouvelle Revue française (NRF). Het eerbiedwaardige Franse blad viert zijn honderdjarig bestaan en zet dat luister bij met een speciaal nummer waarin nogal wat Franse coryfeeën aantreden. Het in 1908 door André Gide opgerichte tijdschrift verscheen voor het eerst in februari 1909. In 1911 werd Gaston Gallimard de uitgever van het tijdschrift en sindsdien is het ononderbroken bij Gallimard onder dak gebleven. De NRF speelde een gezichtsbepalende rol in de Franse letteren en vooral tussen beide wereldoorlogen kwam het tot volle bloei door hoofdredacteuren Jacques Rivière en Jean Paulhan. Zo publiceerde de NRF onder meer vroege teksten van Proust, Malraux, Sartre en Aragon. In 1943 raakte het blad onder impuls van Pierre Drieu La Rochelle in de collaboratie, waarna het na de oorlog een verbod kreeg opgelegd. Pas in 1953 werd de draad weer opgepakt, eerst onder de titel Nouvelle nouvelle Revue française, om in 1959 de oorspronkelijke naam weer aan te nemen. Momenteel is schrijver Michel Braudeau hoofdredacteur. Voor het speciale nummer becommentariëren bekende auteurs uit de Gallimardstal geruchtmakende essays uit de voorbije jaargangen. Zo neemt Jonathan Littell een artikel onder de loep van Maurice Blanchot, schrijft Marie NDiaye over Ionesco en Yannick Haenel over André Breton. Het honderdjarig bestaan van de NRF wordt ook omlijst met diverse colloquia en tentoonstellingen.

Twee postume Updikeboeken

In de loop van 2009 staan twee postume publicaties van de op 27 januari aan longkanker overleden Amerikaanse auteur John Updike (°1932) op stapel. In april verschijnt Endpoint and Other Poems, autobiografische gedichten uit de laatste acht jaar, waarin Updike diepgaand over zijn eigen dood reflecteerde. Zoals in het gedicht 'Requiem', waarin hij speculeerde over de reactie op zijn overlijden: 'The wide response will be, I know,/ I thought he died a while ago.' Deze zomer ziet dan de verhalenbundel My Father's Tears het licht, waarin ouderdom, schoolreünies en moeizame huwelijken alomtegenwoordige onderwerpen zijn. Verder staan nog diverse heruitgaves gepland. Updike schreef meer dan 50 boeken en werd door Ian McEwan in een in memoriam uitgeroepen "tot de grootste Engelstalige romanschrijver op het moment van zijn dood".