Direct naar artikelinhoud

Belgische hockeyploeg naar WK-barrages

Brussel

Van onze medewerker

Maarten Luts

De Belgische mannelijke hockeyploeg heeft in extremis naast het rechtstreekse WK-ticket gegrepen. De Belgen gingen als leider de laatste poulematch in, maar verloren die nipt met 0-1 van Engeland. Ons land moet nu barrageduels spelen om de twaalfde en laatste WK-plaats te bemachtigen.

Door de nipte nederlaag tegen Engeland op het WK-kwalificatietoernooi in het Chinese Changzhou City grijpt België naast de rechtstreekse kwalificatie voor het WK in Mönchengladbach in september. Het ziet in extremis nog Engeland en Pakistan over zich heen springen, waardoor het zich als derde enkel nog via barragewedstrijden voor het WK kan plaatsen.

Morgen speelt België tegen de vierde uit poule B, Frankrijk. Als het die wedstrijd wint, mag het zondag tegen de winnaar van het andere barrageduel tussen Japan en Ierland, strijden om het laatste WK-ticket. De winnaar verovert de twaalfde WK-stek en voegt zich zo bij de zeven vooraf geselecteerde landen en de topvier van het WK-kwalificatietoernooi in China: Pakistan, Engeland, Korea en Nieuw-Zeeland.

België speelde in China een goed toernooi, met zeges tegen Egypte, Ierland en Canada en een knap gelijkspel tegen toernooifavoriet Pakistan. Maar de beslissende wedstrijd tegen Engeland ging fout. De Belgen speelden te nerveus en konden een vroege treffer van de Engelsen niet ongedaan maken.

"We zijn allemaal diep ontgoocheld. We waren er zo dichtbij", zegt de manager van het Belgische team, Jacques Lechat vanuit China. Het 'Drama van Madrid' spookt weer door de hoofden van de Belgische delegatie. Op 13 maart 2004 verspeelden de Belgen in Madrid in de laatste 12 seconden van hun wedstrijd tegen Zuid-Afrika nog hun plaats op de Olympische Spelen van Athene. België stond in die ultieme kwalificatiewedstrijd 3-2 voor, maar liet in de slotseconden Zuid-Afrika nog terugkomen. De strokes, de strafschoppen van het hockey, moesten de beslissing brengen. België verloor die met 3-4 en hield aan die dag een trauma over.