Direct naar artikelinhoud

Assange: 'Stop de oorlog tegen de klokkenluiders'

'Ecuador one - USA nil!', 'Julian, I want a child with you!' Hoopvolle kreten klinken als Julian Assange op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen verschijnt. De WikiLeaks-voorman bedankt Ecuador voor zijn gastvrijheid en roept Obama op de 'oorlog tegen klokkenluiders' te stoppen.

Honderden Assange-aanhangers, nieuwsgierigen en vertegenwoordigers van de internationale media hebben zich in het straatje naast Harrods verzameld. Het voorprogramma bestaat uit enkele toespraken. Tijdens een subtropische regenbui looft de Spaanse jurist Baltasar Garzón, die in 1998 Pinochet in Londen wilde laten arresteren, de vechtlust van zijn nieuwe cliënt. De voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan, Craig Murray, zei dat er onder veel van zijn ex-collega's onvrede bestaat over het verkapte dreigement van Buitenlandse Zaken om de ambassade desnoods binnen te vallen.

Achter de dranghekken laat de ex-verpleegster Josie, op wier zwarte hoed een rode roos prijkt, haar twee wandelstokken om de haverklap los om applaus te geven. "Ik woon aan de Engelse zuidkust en heb net een reis van twee uur achter de rug. Ik wilde bij dit historische moment aanwezig zijn. Assange heeft volkomen gelijk dat hij Zweden wantrouwt. Dat de Zweedse aanklager niet naar de ambassade wil komen om hem te ondervragen, is een teken dat er meer speelt. Die verkrachtingszaak is een valkuil." Dat blijkt ook de mening te zijn van de ongeveer vijftien luidruchtige jonge mannen en vrouwen die, met hun gezichten achter de Anonymous-maskers, vooraan staan. Voor de muzikale begeleiding zorgt een tiental Ecuadoranen, die het portiek van 18 Hans Crescent hebben omgetoverd tot sfeervak.

Wanneer een kortgeknipte Assange zijn opwachting maakt, stijgen ballonnen op, alsmede een miniatuurdrone. Geflankeerd door twee cameramannen verklaart de Australiër woensdagavond te hebben gehoord hoe de politie via de brandingang probeerde binnen te komen. "Dat Engeland de Weense conventie niet in de prullenbak heeft gegooid, komt doordat de wereld toekeek, omdat jullie toekeken." Hij roemt de samenwerking van de Latijns-Amerikaanse landen en hij noemt ze allemaal op. Argentinië zelfs twee keer, alsof hij de Britten wil plagen. Ook zegt hij dat de sociaaldemocratische regimes in die landen meer waardering hebben voor de rechten van hun burgers dan Europese landen. Assange, die via zijn praatprogramma op de Russische staatstelevisie in contact kwam met zijn Ecuadoraanse beschermheren, memoreert ook Pussy Riot.

Strijden voor openheid

Tot het enthousiaste gehoor behoort een trotse landgenoot. "Mijn regering houdt zich stil, dus ben ik maar gekomen om hem te steunen", zegt de uit Sydney afkomstige technologieadviseur Travers. "In al die politieke verhalen over sociale strijd geloof ik niet, maar persvrijheid en totale openheid, daar wil ik wel voor strijden." Iets verderop moet de 83-jarige Tom Davidson, een gepensioneerde klassieke violist die Pavarotti nog heeft begeleid, de oudste betoger zijn. "Assange strijdt tegen de Amerikanen en tegen de NAVO. Assange en WikiLeaks doen goed werk." Deze strijdkreet zorgt voor vraagtekens op het gezicht van de Filippijnse straatveger Robin. "Wat is hier aan de hand? Iets met Wikipedia?" vraagt hij, een bedenkelijke blik werpend op de Starbucks-bekertjes in de goot van het miljoenenstraatje.