Europese Commissie tikt België op de vingers over begroting

© Bart Dewaele

Het risico bestaat dat de Belgische ontwerpbegroting voor 2017 niet zal voldoen aan de Europese begrotingsregels. Dat heeft de Europese Commissie woensdag geoordeeld na een analyse van het Belgische begrotingswerk. Zeven andere eurolanden zitten in hetzelfde schuitje.

adm

De voornaamste zorg van de Commissie is onze enorme overheidsschuld. België heeft in dat kader onvoldoende inspanningen geleverd om het structurele begrotingssaldo te verbeteren, meent de Commissie. Daarom gaat ze een nieuw rapport maken over het Belgische respect voor de Europese schuldnorm, kondigde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis woensdag aan.

Met een begrotingstekort van drie procent dit jaar bereiken we de Europese alarmdrempel. Voor volgend jaar rekent de commissie op een structurele verbetering die ons tekort naar 0,7 procent moet terugbrengen. Europa vreest echter dat ons land daar “significant van zal afwijken”, omdat we voor volgend een verbetering van slechts 1,3 procent voorzien.

Gebuisd

Indien we dat niet halen dreigt ons land onder verscherpt toezicht van de Commissie te komen te staan. Een beslissing daarover valt wellicht pas in het voorjaar. We zijn echter niet de enigen want ook de Italiaanse staatsschuld belandt opnieuw in het vizier van de Commissie. De overige eurolanden wiens ontwerpbegroting voor volgend jaar de Europese regels dreigt te schenden, zijn Spanje, Portugal, Finland, Slovenië, Cyprus en Litouwen.

Het budgettaire huiswerk van Duitsland, Nederland, Luxemburg, Slovakije en Estland is volgens de Commissie volledig in orde. De ontwerpbegrotingen van Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Letland en Malta zijn in grote lijnen in overeenstemming met de regels. De Griekse ontwerpbegroting wordt niet beoordeeld omdat die geëvalueerd wordt in het kader van het financiële steunprogramma voor het land.

Eerder waarschuwde Europees commissaris Pierre Moscovici ons land al tijdens een gesprek met De Standaard. Zo hekelde hij onze torenhoge overheidsschuld en stelde hij dat de inspanningen om die schuld af te bouwen ondermaats zijn. Helaas lijkt hij dus nu gelijk te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen