Direct naar artikelinhoud

Onrust in Denemarken nadat orgaandonor uit coma ontwaakt

De Deense minister van Gezondheid wil nieuwe regels voor orgaandonatie van patiënten die in coma liggen. Aanleiding is de onrust die is ontstaan nadat een vrouw, die volgens artsen bijna hersendood was, uit haar coma ontwaakte.

Haar ouders hadden al toestemming gegeven voor orgaandonatie. Artsen in een ziekenhuis in Aarhus schatten de toestand van het 19-jarige slachtoffer verkeerd in. Zij was na een auto-ongeluk in comateuze toestand het ziekenhuis binnengebracht. Een arts oordeelde dat ze geen overlevingskansen had en hoogstens zou eindigen als kasplantje.

Daarop gaven haar ouders toestemming tot orgaandonatie. "Wij vertrouwden blind op de artsen", zo zeiden zij in de televisiedocumentaire Het meisje dat niet wilde sterven, die vorige week in Denemarken werd uitgezonden.

De behandeling van het meisje, Carina Melchior, werd op de derde dag gestopt en ze werd van de beademing afgehaald. Ze stierf niet maar ontwaakte in plaats daarvan een volle dag later en stak haar duim in de lucht.

Vanwege een intensief revalidatieprogramma kan ze inmiddels, een jaar na het ongeluk, weer praten en paardrijden.

De tv-documentaire heeft veel onrust veroorzaakt onder Denen die zich hebben geregistreerd als orgaandonor. Veel donoren hebben zich afgemeld, al zijn exacte cijfers nog niet bekend.

De minister van Gezondheid Astrid Krag wil nu dat het gesprek met familie over orgaandonatie van een comateuze patiënt pas mag plaatsvinden als de hersendood daadwerkelijk is ingetreden, en dus niet al daarvoor. Er moeten volgens haar ook landelijke richtlijnen komen. Nu hebben ziekenhuizen hun eigen procedures voor gesprekken over orgaandonatie met familie van comateuze patiënten.

Maar dat stuit op verzet van artsen die stellen dat daardoor kostbare tijd verloren gaat. "Er gaan dan belangrijke uren verloren, waarin we bloedproeven moeten doen en de juiste orgaanontvanger moeten vinden", zegt het hoofd van de neurochirurgische kliniek van het Rigshospital in Kopenhagen in het Nederlandse dagblad Trouw.

Het ziekenhuis in Aarhus heeft een ernstige fout gemaakt door te verklaren dat bij Melchior de hersendood zou intreden, zo zei hoofd chirurgie Svend Erik Børgesen van het Rigshospitalet tegen de Deense nieuwszender DR. Het ziekenhuis in Aarhus heeft inmiddels toegegeven dat op de hersenscan van Carina Melchior niet te zien is dat haar brein op het punt staat af te sterven.

Een patiënt die hersendood is verklaard kan kunstmatig in leven worden gehouden zodat de organen nog een of twee dagen blijven functioneren en geschikt zijn voor transplantatie.

In Denemarken stonden afgelopen zomer 500 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie. 76 mensen stierven terwijl ze op een orgaan wachtten.