Direct naar artikelinhoud

'Zimbabwe levert uranium aan Iran'

Zimbabwe heeft met Iran een geheime overeenkomst voor de levering van uranium ten behoeve van het Iraanse kernwapenprogramma. Dat meldt de Britse krant The Times. Zimbabwe spreekt van een 'kwaadaardige leugen'.

Volgens The Times heeft de vertrekkende Zimbabwaanse onderminister voor Mijnbouw, Gift Chimanikire, gezegd dat hij een contract voor de verkoop van uranium aan Teheran heeft gezien dat buiten zijn medeweten zou zijn opgesteld. Slechts enkele bewindslieden in de regering waren van de afspraak op de hoogte, aldus de Zimbabwaanse bewindsman.

Chimanikire behoort tot de oppositie, die bij de verkiezingen van 31 juli een nederlaag leed. Hij zal geen deel uitmaken van de nieuwe regering die president Robert Mugabe volgende week wil presenteren.

De geheime overeenkomst tussen Zimbabwe en Iran zou vorig jaar zijn gesloten. Tegen beide landen zijn internationale strafmaatregelen afgekondigd. Tegen Iran vanwege zijn vermoedelijke plannen om een kernbom te maken. Tegen Zimbabwe vanwege de schendingen van de mensenrechten door de partij van Mugabe. Internationale handel met Zimbabwaanse mijnbouwbedrijven is op grond van de westerse strafmaatregelen verboden.

Britse veiligheidsfunctionarissen zeiden tegen The Times ervan op de hoogte te zijn dat de Iraniërs de afgelopen twee jaar in het geheim over uranium hebben onderhandeld met president Mugabe.

Het Zimbabwaanse ministerie van Mijnbouw reageerde gisteren met een verklaring waarin het bericht werd tegengesproken. Volgens het ministerie zijn de uraniumvoorraden van het land nog niet geëxploiteerd en is er nooit een overeenkomst gesloten met enig Iraans bedrijf.

De politie in Harare liet weten vanwege het bericht op zoek te zijn naar twee Britse Times-journalisten, van wie een verslag heeft gedaan van de verkiezingen. Onder de strikte Zimbabwaanse mediawetten is het verboden 'leugens' te verspreiden.