Direct naar artikelinhoud

Verdachte transacties rond Heinz-deal

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een klacht tegen onbekenden ingediend. Onderzoekers hebben ontdekt dat er de dag voor de aankondiging van het overnamebod op Heinz verdachte handel was met optiecontracten in Zwitserland.

Donderdag kondigden Berkshire Hathaway, de holding van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett, en de beleggingsvennootschap 3G de overname van voedingsgroep Heinz aan. Met een waarde van 28 miljard dollar is het de grootste deal ooit in de voedingssector. Het aandeel van Heinz klom meteen na de deal 20 procent in waarde.

Amerikaanse speurders hebben ondertussen ontdekt dat er de dagen voordien vreemde activiteit was met het aandeel. Onbekende traders hebben via het Zwitserse filiaal van Goldman Sachs optiecontracten gekocht ter waarde van 90.000 dollar. Toen de deal werd aangekondigd, waren die opties plots 1,8 miljoen dollar waard. De transacties met opties leverden dus circa 1,7 miljoen dollar op.

Call-opties

Volgens de SEC is de kans dat er sprake is van handel met voorkennis erg groot. Via die rekening was er immers de voorbije maanden nooit gehandeld met Heinz-aandelen. "Onregelmatige en hoogst verdachte handel in opties net voor een fusie of overname is een ernstige aanwijzing dat traders ongeoorloofd gebruik zouden maken van vertrouwelijke niet-publieke informatie", aldus de Security and Exchange Commission.

Op een gewone dag worden hoogstens een vijftiental opties verhandeld. Die bewuste woensdag werden er 2.533 van gekocht. Het gaat om 'call'- of koopopties. Die geven de houders ervan het recht om het onderliggende aandeel aan een vooraf afgesproken prijs te kopen. Call-opties zijn dus interessant als het aandeel in de lift zit. Door de forse koersstijging van Heinz volgend op het bod van Buffett & co ging de waarde van de bewuste Heinz-opties meteen als een raket omhoog.

Voor de rechter

De beurswaakhond heeft daarom klacht ingediend. Een Amerikaanse rechter heeft ondertussen toestemming gegeven om de rekening in Zürich te laten bevriezen. Via die rekening zouden de verdachte aandelentransacties hebben plaatsgevonden. De opbrengsten zijn nu geblokkeerd.

Wie erachter zit, is onbekend, maar de rekeninghouder zal zich wellicht voor de rechter moeten verantwoorden. "Als de trader zijn bezittingen wil ontdooien, zal hij in de rechtzaal moeten verschijnen om de trading uit te leggen", verklaarde een woordvoerder van de SEC. Goldman Sachs, het moederbedrijf boven de betrokken Zwitserse instelling, heeft volledige medewerking aan de SEC toegezegd.

De zaak doet denken aan een andere grote zaak waar 3G Capital, overigens het fonds van de Brazilianen achter biergigant AB InBev, bij betrokken was. Een Braziliaanse belegger handelde met voorkennis toen 3G de hamburgerketen Burger King overnam. De trader, die werkte voor Wells Fargo, zou toen getipt zijn geweest door een bron rond 3G. Ook toen ging de SEC over tot het bevriezen van de rekening. In de zaak-Heinz wordt 3G niets aangewreven.

Meer nog dan om de financiële gevolgen, die in verhouding tot de megadeal beperkt zijn, is het voor beurswaakhond SEC vooral om de ethische dimensie te doen. De SEC ging vorig jaar 58 zaken aan die sloegen op handel met voorkennis. Daarbij had de beurswaakhond vaak succes, onder meer in de zaak tegen Rajat Gupta, een voormalig bestuurder van Goldman Sachs.