Direct naar artikelinhoud

Apple zet kritische journalisten op zwarte lijst

Apple heeft een zwarte lijst van journalisten die kritisch zijn over voor het bedrijf. Dat onthult de gespecialiseerde site Cult Of Mac. Op de lijst staan ook journalisten die van geen nut zijn voor Apple. In België staan alle IT-journalisten sowieso op de lijst, aldus kenners.

Apple legt journalisten aan banden. Of toch degenen die zich kritisch, cynisch of negatief uitlaten over het bedrijf, meldt de website Cult of Mac. Journalisten die te hard zijn in de bespreking van producten van Apple, te negatief berichten over het bedrijf of met te veel zekerheid schrijven over geruchten, weten zich vaak verzekerd van een plaatsje op de zwarte lijst.

Helemaal zeker kom je op de lijst als je kritiek geeft op Steve Jobs, de geschiedenis of de cultuur van Apple. Levenslang zelfs, zegt journalist Mike Elgan, die naar eigen zeggen zelf op die zwarte lijst staat. Al is er een belangrijke nuance, voegt hij eraan toe. "Journalisten in de niet-gespecialiseerde pers krijgen meer krediet. Vakjournalisten hebben via hun verslaggeving invloed op de algemene media. Bovendien is het makkelijker en minder risicovol om hen te manipuleren."

Herkenbaar, zeggen verschillende Belgische IT-journalisten. "Ik krijg al jaren geen enkele reactie meer van Apple. Niet voor een productlancering en al helemaal niet als ik hun een vraag stel. Apple heeft lak aan alles wat negatief is voor hen of voor wat hen degradeert tot een gewone toestellenmaker", zegt Pieter-Jan Van Leemputten, journalist voor vakblad Data News.

"Maar dat is natuurlijk niet alles. Laat ons realistisch zijn: België is voor hen een oninteressante markt. Wij stellen niets voor in de ogen van zo'n gigant. Bovendien werken de meesten van ons voor vaktijdschriften, die in vergelijking met grotere media ook nog eens niet zo'n groot bereik hebben."

Volgens Van Leemputten stelt dit probleem zich niet alleen bij Apple. "Ik heb precies dezelfde ervaring met Facebook. Onlangs vroeg ik bij YouTube lokale cijfers op, maar ze gaven die niet. Ik moet op mijn woorden letten, maar in het geval van Apple lijkt het me een vorm van arrogantie."

William Visterin, voorzitter van BJIT, een vereniging voor IT-journalisten, is het daar mee eens: "Apple waant zich onaantastbaar. Ze hebben de wind in de zeilen en negeren daarom sommige regio's, zoals bijvoorbeeld ook Nieuw-Zeeland. Apple heeft het niet nodig, vindt het bedrijf. Maar dat is niet vol te houden. Elk technologiebedrijf krijgt het vroeg of laat moeilijk. En dan zal Apple zijn aanpak moeten herroepen."

Volgens Cult of Mac bestaat er ook een witte lijst met goedgekeurde journalisten. Die krijgen kosteloos en ruim op voorhand Appleproducten om uit te testen. De meesten van hen figureren volgens Elgan op de lijst omdat ze nu eenmaal altijd positief geweest zijn tegenover het bedrijf of omdat ze nog niet de mogelijkheid hebben gehad om kritisch uit de hoek te komen.

Een beetje voorspelbaar: we probeerden gisteren Apple te bereiken voor een reactie, maar zowel per telefoon als per e-mail kwam er geen antwoord.