Direct naar artikelinhoud

Europese ambtenaren staken tegen besparingen op loon

De Europese Unie wil in de eigen rangen extra besparen en dat is niet naar de zin van de eurocraten. Heel wat ambtenaren van de Raad en de Commissie leggen vandaag het werk neer.

"De gebouwen van de Europese raad zullen morgen (vandaag, SV) zo goed als leeg zijn", zegt Geradon (53), europees ambtenaar, vicesecretaris-generaal van Union Syndicale Brussels en een van de drijvende krachten achter de staking. "Nog twee andere vakbonden steunen daar de actie. Bij de Europese Commissie ligt het iets gevoeliger. Daar zullen we aan de ingang staan om het personeel te wijzen op het belang van deze staking. Al mag iedereen gaan werken die dat wil."

40-urenweek

De oorzaak voor het ongenoegen zijn de extra besparingen die de Europese Commissie heeft aangekondigd. Aangezien de lidstaten verplicht de broeksriem moeten aanspannen, beseft de Unie dat het zelf niet kan achterblijven. Ook de ambtenaren moeten opofferingen maken. Een interne mail van de vakbonden waarschuwt de werknemers voor de gevolgen hiervan.

"Dit is wat er kan gebeuren als er geen grote actie komt van het personeel", klinkt het. "Betalen voor Europese scholen, lager pensioen, drastische daling in het budget voor promoties (...) en geen (gedeeltelijke) terugbetalingen meer van het openbaar vervoer."

Luikenaar Felix Geradon is een van de eurocraten die vandaag staakt. Sinds 1988 werkt hij als vertaler bij de Europese Raad. "Met deze actie wil ik vooral mijn jonge collega's verdedigen. Mijn carrière zit er grotendeels op, maar nieuwe krachten dreigen in moeilijkheden te raken. Vanaf volgend jaar zullen nieuwe secretarissen 22 procent minder loon krijgen. We beseffen dat iedereen moet besparen, maar er zijn grenzen."

Vorig jaar liet de Commissie weten tegen 2020 1 miljard te willen besparen. Om dat bedrag bijeen te krijgen moet de pensioenleeftijd opgetrokken worden tot 65 jaar en komt er een langere werkweek van 40 uur. Toen al kwam er verzet vanuit de vakbonden tegen die besparingen. Nu de Raad van ministers laat weten dat er nog inspanningen moeten komen, steigeren de vakbonden opnieuw.

Tot 10.000 euro

Protest dat overigens op weinig sympathie kan rekenen. Eurocraten staan nu eenmaal bekend als de best betaalde ambtenaren ter wereld. Het salaris van een Europees ambtenaar loopt makkelijk op tot ruim 10.000 euro. Een vertaler onder permanent statuut bijvoorbeeld heeft een beginsalaris van minimum 4.349 euro per maand. Daar komt dan nog een huishoudelijke vergoeding bij voor echtgenoot en kinderen, kinderbijslag, ziekteverzekering, een voordelig pensioen en onderwijs voor de kinderen op een Europese school.

"We kunnen niet klagen over ons loon", zegt Geradon. "Maar dat geldt evengoed voor hoogkwalitatieve medewerkers in andere bedrijven. Van de 65.000 mensen die hier solliciteren voor een job, raakt slechts 0,6 procent binnen. Dit is een elitestaf. Onze competenties vereisen een zekere vergoeding."