Direct naar artikelinhoud

'De Belgische nationaliteit krijgen is een gunst'

Nee, ze creëert geen tweederangsburgers. Maar minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) houdt wel vast aan haar plan om Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem te denationaliseren. 'Als iemand de basiswaarden van dit land uitdaagt, dan is het logisch dat wij het recht hebben om die nationaliteit weer af te nemen.' Ann Van den Broek

e liberale minister van Justitie Annemie Turtelboom is niet van plan Fouad Belkacem te lossen. Er is haar beslissing om hem zes maanden achter de tralies te zetten. De aanleiding daarvoor is zijn oproep aan zijn 'broeders en zusters om geweld te gebruiken', maar daarvoor veroordeeld is Belkacem - nog - niet. En dus grijpt Turtelboom terug naar een veroordeling die Belkacem vorig jaar al opliep, maar die hij - zoals gebruikelijk bij celstraffen van zes maanden - tot nog toe niet uitzat. Een beslissing die kwaad bloed zet bij zijn advocaten. Daarnaast zijn er nog haar uitspraken van vorige week. Toen vatte Turtelboom het plan op om Belkacem de Belgische nationaliteit te ontnemen. Een beslissing die nog veel meer kritiek oogstte.

U blijft achter uw uitspraken staan?

Annemie Turtelboom: "Uiteraard. Al is het finaal aan een onafhankelijke rechter om hierover te oordelen."

Volgens de analyse van Yves Desmet in deze krant creëert u tweederangsburgers. 'U mag Belg blijven zolang wij, echte Belgen, vinden dat u erbij hoort.'

"Nee, het uitgangspunt is heel duidelijk: de Belgische nationaliteit krijgen, dat is een gunst. Als iemand de basiswaarden van dit land uitdaagt, dan is het logisch dat wij het recht hebben om die nationaliteit weer af te nemen. Ook Belgen van geboorte kunnen de Belgische nationaliteit ontnomen worden, ja. Al blijft de basisregel dat je niemand staatloos maakt. We zitten hier met een situatie waarin onze basiswaarden permanent worden uitgedaagd. Waarbij er wordt aangezet tot haat. We hebben de gevolgen gezien."

Nog een verwijt: u laat zich opjagen door 'een bende marginale clowns' en stelt de fundamenten van onze rechtsstaat in vraag. Negeren zou beter geweest zijn.

"Om te beginnen: ik maak gebruik van elke bestaande wet hieromtrent die gangbaar is in ons land. Daarbij, ik denk niet dat ik er de politica naar ben om me te laten opjagen door wie of wat dan ook. Maar we staan nu voor de tweespalt tussen individuele rechten van een persoon en wat er verwacht wordt in het kader van de openbare orde. Dat is een afweging die ik moet maken, die ik in het verleden ook al vaker heb gemaakt. Dat is aan politiek doen."

Hoe verklaart u dat Belkacem nu alsnog de cel in moet voor een veroordeling die hij vorig jaar al opliep?

"Dit is een maatregel in het kader van de openbare orde. Ook deze beslissing is logisch, wanneer je ziet wat er recent allemaal gebeurd is. Wanneer de actualiteit hier zelfs een aantrekkingskracht heeft tot in Parijs (doelt op de Franse extremist die vrijdag twee agenten aanviel in Molenbeek en doelbewust naar hier kwam, AVB)."

Ook wanneer die eerdere veroordeling volledig losstaat van de huidige feiten?

"Het is een maatregel die ik neem om de openbare orde te bewaken. Ook in het verleden hebben voorgangers op Justitie al dergelijke beslissingen genomen."

Volgens Walter Damen, een van de advocaten van Belkacem, handelt u inconsequent.

"Ik ben verantwoordelijk voor een hele samenleving. Gegeven de ernst van wat er gebeurd is en de radicalisering van de laatste jaren, is dit een volstrekt logische en verantwoordelijke beslissing."

Sven Mary, de andere advocaat van Belkacem, heeft het over stemmenronselarij omdat u de aankondiging over de zes maanden cel deed op de Antwerpse televisiezender ATV.

"Er waren afgelopen weekend heel veel debatten over Sharia4Belgium op heel veel zenders. Alleen ATV heeft mij in de studio gevraagd. Het ligt voor de hand dat ik daar dan mijn beleid verdedig. Zo simpel is het. Daar meer achter zoeken is gemakkelijke kritiek."