Direct naar artikelinhoud

Zwetende en hijgende toeristen bedreigen graf Toetanchamon

Ruim drieduizend jaar bleef de graftombe van de jonge Egyptische farao Toetanchamon ongeopend. Tot de Britse archeoloog Howard Carter negentig jaar geleden de wereld verbaasde met de ontdekking van Toetanchamons mummie en schatten. 'Koning Toet' groeide uit tot een sociaal-culturele hype en zijn laatste rustplaats in de Vallei der Koningen tot een van de populairste toeristische attracties.

Maar weinig mensen lijken er mee te hebben gezeten dat Toetanchamon, die als tiener stierf aan een knieontsteking en malaria, bij nader inzien een onbeduidende en onbekende farao bleek te zijn geweest.

Dus blijven stromen toeristen Toetanchamons laatste rustplaats bezoeken. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Volgens deskundigen hebben de vele schuifelende, zwetende en hijgende toeristen voor ongekende schommelingen in de temperatuur en de vochtigheid in de tombe gezorgd. Het gevolg: onherstelbare schade aan het indrukwekkend beschilderde gipswerk.

Daarom heeft de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden tegenmaatregelen genomen. Toetanchamons tombe wordt nog enkel toegankelijk voor wetenschappers. Toeristen mogen zich straks vergapen aan een bijna perfecte replica van de tombe. Volgende week wordt deze imitatietombe in Caïro onthuld.