Direct naar artikelinhoud

Heliumballon van TRACK is weggewaaid en beschadigd

Helemaal in de geest van kunstenparcours TRACK heeft de heliumballon The Castle of Vooruit dit weekend zo zijn eigen spoor gevolgd. De ballon van de Turkse kunstenaar Ahmet Ögüt is namelijk gaan vliegen. Daarbij raakte hij ook beschadigd. De gigantische heliumballon had de vorm van de zwevende rots in Le Château des Pyrénées, een schilderij van René Magritte. Het kasteeltje op de top had Ögüt vervangen door een replica van het Vooruitgebouw. Omdat er rukwinden waren voorspeld, was de ballon vrijdagavond al neergelaten. "We hadden hem ook al gedeeltelijk laten leeglopen, opdat hij geen speelbal van de wind zou worden", zegt de organisatie van TRACK. Tevergeefs, want door de felle wind raakte de ballon toch los en belandde hij op straat. The Castle of Vooruit werd vlakbij teruggevonden, in de Vlaanderenstraat.

De ballon ligt ondertussen in het museum S.MA.K., de organisator van TRACK. Daar wordt hij vanaf vandaag onderzocht. Bedoeling is te achterhalen hoe hij is kunnen loskomen, waar hij precies beschadigd is en of hij nog hersteld kan worden.

Of en wanneer de ballon nog deel zal uitmaken van kunstenparcours TRACK, kan de organisatie nog niet zeggen.

The Castle of Vooruit kwam eerder al eens in de problemen, toen vandalen het kunstwerk hadden beschoten. Nadat herstellingen waren aangebracht, werd hij eind vorige maand opnieuw opgelaten. Sindsdien werd de ballon bewaakt met camera's.