Direct naar artikelinhoud

'Overheid jaagt topmanagers naar het buitenland'

Kersvers spoorbaas Jo Cornu (68) klaagt de regeldrang van de federale overheid aan. 'Topmanagers krijgen steeds meer beperkingen opgelegd. Daardoor willen veel managers die topjobs gewoon niet meer doen', zegt Cornu in een interview in deze krant.

Cornu hekelt 'het vingertje' van de regering-Di Rupo. "Dit wordt verboden, daar wordt een maximum opgesteld. Als leider van een beursgenoteerd bedrijf krijg je steeds meer regels en beperkingen opgelegd. Veel managers willen die jobs gewoon niet meer doen", zegt de spoorbaas.

Volgens Cornu, die een indrukwekkende carrière in de privésector uitbouwde, gaat de regeldrang van de overheid te ver. "De overheid jaagt iedereen naar het buitenland of naar de Belgische filialen van internationale bedrijven. Is dat allemaal nog wel een bijdrage aan onze samenleving?", vraagt hij zich af.

De toekomstige topman van het Belgische spoor kreeg deze week bakken kritiek over zich omdat hij zijn mandaten bij KBC, Agfa-Gevaert en Belgacom weigert af te staan. Dankzij die mandaten overschrijdt hij ruimschoots de loonlimiet van 290.000 euro bruto per jaar, die de regering heeft opgesteld voor overheidsmanagers.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) heeft nu een plan op tafel gelegd om de lonen van overheidsbestuurders in kaart te brengen en te verlagen. Cornu zegt daar geen probleem mee te hebben. "De aandeelhouders hebben altijd het laatste woord. Bij een overheidsbedrijf is de federale overheid nu eenmaal de aandeelhouder, dus kan die ook beslissen.">>4-5