Direct naar artikelinhoud

Een Vlaming op zeven stemt niet, in Brussel komt een op zes niet opdagen

Ruim een Vlaming op de zeven is zondag niet gaan stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 ging het nog om een Vlaming op de tien.

Nooit eerder kwamen bij lokale verkiezingen zoveel kiezers in Vlaanderen niet opdagen, of stemden ze blanco of ongeldig. Dat berekende de krant De Tijd op basis van gegevens van de website www.vlaanderenkiest.be.

In totaal trokken 4.087.185 Vlamingen zondag naar de stembus, terwijl het Vlaams agentschap voor binnenlands bestuur meldde dat 4.787.500 Vlamingen moesten gaan stemmen. Of zich als buitenlander hadden ingeschreven voor de verkiezingen.

In Brussel was de opkomst nog lager. Een op zes stuurde er zijn kat. In Elsene en Brussel-stad bleef zelfs een vijfde van de kiezers thuis. Daarnaast werden er ook heel wat blanco en ongeldige stemmen uitgebracht. Molenbeek had het minst aantal geldige stemmen in Brussel: slechts 74 procent bracht een geldige stem uit.

Sint-Pieters-Woluwe deed het met een absenteïsme van 12,7 procent en 85 procent geldige stemmen het beste als Brusselse gemeente. Ecolo-kandidaat Jérôme Jolibois wees zondag al minister Annemie Turtelboom (Open Vld) met de vinger. "Zij gaf een verkeerd signaal toen ze zei dat niemand vervolgd zou worden", zei hij.