Direct naar artikelinhoud

Magnette en PS staan alleen met nieuwe belasting op huurinkomsten

De Franstalige socialisten willen een belasting op de reële huurinkomsten. Het gevaar is dat de maatregel zal leiden tot een verhoging van de huurprijzen. De regeringspartners steunen het voorstel niet.

"Het is niet normaal dat wie 96 appartementen heeft enkel onroerende voorheffing betaalt. En ik kan u zeggen dat ik als burgemeester (van Charleroi, DSO) met dergelijke gevallen te maken krijg", stelt PS-voorzitter Paul Magnette in Le Soir. Zijn partij stelt een progressieve belasting voor huurinkomsten voor: hoe meer opbrengsten uit eigendommen, hoe hoger de belastingen. Investeringen in energiezuinige verbouwingen zouden wel een aftrekpost kunnen zijn.

In november van vorig jaar kwam minister van Financiën Koen Geens (CD&V) al met een vergelijkbaar idee. Hij dacht aan een belasting op basis van de reële huurinkomsten, in plaats van het huidige stelsel dat gebaseerd is op het kadastraal inkomen van de eigendommen in kwestie. Het systeem is verouderd: de laatste herziening kwam er in 1970, waardoor het kadastraal inkomen van een onroerend goed geen correcte weerspiegeling meer is van de financiële waarde of eventuele huurinkomsten.

Het gevaar van een belasting op reële huurinkomsten is dat verhuurders de huurprijzen optrekken. "Dat is zeker een mogelijk effect. De rendementen van huurwoningen in België liggen niet bijster hoog", zegt Kristof Heylen van onderzoeksinstituut HIVA (KU Leuven).

"De vraag is hoe de maatregel er precies zou uitzien. Magnette mikt via een progressieve belasting op mensen die heel wat eigendommen hebben, maar in de praktijk hebben de meeste verhuurders één of twee woningen, die ze kochten als investering. Zij dreigen getroffen te worden. Bovendien scoren we wat betaalbaarheid van huurwoningen betreft sowieso al niet goed."

Open Vld en MR reageren negatief op het voorstel van de PS. "Dit is een slecht signaal voor wie werkt, wil werken of heeft gewerkt. Voor veel gepensioneerden is onroerend goed een aanvullend inkomen", klinkt het bij Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Bij sp.a reageert enkel Freya Van den Bossche scherp: "Geen enkele huurder is gediend met hoge huurprijzen en een krappe markt."

De eventuele herziening van de vastgoedfiscaliteit is een opdracht voor de volgende regering. Maar nu de PS dit voorstel lanceert, komt die herziening een stap dichterbij. Europa dringt al langer aan op een hervorming.