Direct naar artikelinhoud

Beurs spoelt crisis door

De Brusselse beursindex Bel-20 is geklommen tot 2.804,92 punten. Dat is het hoogste peil sinds eind september 2008, het begin van de bankencrisis in ons land.

De Bel-20, de korf met de twintig belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, ging gisteren met ruim 2 procent omhoog. Dat was vooral te danken aan de ruime koersstijgingen van zwaargewichten KBC en Delhaize, die elk met beter dan verwachte kwartaalcijfers uitpakten.

De Brusselse beursgraadmeter noteert inmiddels 13 procent hoger dan het jaarbegin en overschrijdt een symbolische kaap. Met 2.804,92 punten bereikte de Bel-20 de hoogste stand sinds vrijdag 26 september 2008, de vooravond van het beruchte weekend waarin de overheid Fortis van de ondergang moest redden. De Belgisch-Nederlandse groep was virtueel failliet en kon alleen overleven dankzij steun van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regering. De maandag erop tuimelde de beurs van Brussel fors de dieperik in. Enkele dagen later zakte ook Dexia door het ijs en belandde het hele Belgische financiële systeem in een diepe crisis. Sindsdien was de slotkoers van de Bel-20 niet meer boven 2.800 punten uitgekomen.

De beurs loopt traditioneel voorop op de reële economie. Beleggers lijken nu te anticiperen op een economische heropleving, waarvan er in België schuchtere signalen zijn. Het aantal vacatures neemt toe, het ondernemersvertrouwen zit in de lift en het bruto binnenlands product krimpt niet meer.

Ook in onze buurlanden klimmen de beurzen, aangevuurd door gunstiger conjunctuurvoorspellingen. Economen denken dat de economie van de eurozone over het tweede kwartaal met 0,2 procent groeide en zo een punt zet achter anderhalf jaar recessie. Opmerkelijk is wel dat het optimisme nergens zo groot is als in Brussel. Zo blijft de stijging van de Nederlandse AEX-index beperkt tot 9 procent.

Gaat het om een financiële bubbel, of zijn we eindelijk verlost van die vervelende eurocrisis en is de beursklim terecht? Volgens economieprofessor Paul De Grauwe (London School of Economics) is het nog te vroeg om conclusies te trekken. "De aandelenmarkt raakt snel opgeblazen. Ik weet niet of deze evolutie duurzaam is", zegt hij.

Net als andere experts wijst hij erop dat de situatie in de zuiderse eurolanden nog verre van genormaliseerd is. Zo raakte gisteren nog bekend dat de jeugdwerkloosheid in Griekenland gestegen is tot bijna 65 procent. De Grauwe: "Zolang een aantal landen in Europa in de problemen blijven, zal de rest ook moeilijk uit het dal raken."