Direct naar artikelinhoud

Griekse premier smeekt Duitsers om ademruimte, geen extra geld

De Griekse premier Antonis Samaras zal Duits bondskanselier Angela Merkel uitstel vragen voor het afgesproken saneringstraject. 'Al wat wij willen, is een beetje ademruimte', zegt hij in een interview met Bild.

Griekenland kan alleen zijn Europese verplichtingen nakomen als de economische groei er weer aanzwengelt en daarvoor is er meer tijd nodig dan gedacht. Dat is de boodschap die premier Antonis Samaras persoonlijk gaat overmaken aan de Europese beleidsmakers. Hij ontving gisteren in Athene zijn Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker, ook voorzitter van de financiënministers uit de eurozone. Vrijdag trekt hij naar Berlijn om Duits bondskanselier Angela Merkel te ontmoeten en zaterdag heeft hij in Parijs een gesprek met Frans president François Hollande.

De verwachting is dat Samaras zal vragen om twee jaar extra tijd om de afspraken inzake staatsfinanciën en structurele hervormingen na te komen. Merkel temperde gisteren de verwachtingen. Volgens de bondskanselier zullen geen concrete besluiten over Griekenland genomen worden.

Samaras gaf in een interview met de Duitse populaire krant Bild al een schot voor de boeg. Dat hij voor Bild koos, is opmerkelijk. Het blad deinsde er de voorbije maanden niet voor terug om de Grieken hard aan te pakken. Wellicht wil Samaras zich rechtstreeks tot het Duitse volk richten. "Grieken en Duitsers hebben veel gemeenschappelijk", zegt hij in het interview. "Ook wij kunnen een tragedie tot een succesverhaal omvormen."

Volgens Samaras kan zijn land niet meer inspanningen leveren dan vandaag. "Griekenland bloedt. In de laatste drie jaar is onze economie met een vijfde gekrompen, de levensstandaard is met een derde gedaald, de gepensioneerden hebben een vijfde van hun inkomen verloren, de helft van onze jongeren zit zonder werk. Wij doen al het mogelijke om het land samen te houden terwijl wij de hervormingen doorvoeren."

Hij vraagt meer tijd om er weer bovenop te geraken. "Wij vragen geen extra geld. Wij respecteren onze verplichtingen en zullen alle eisen nakomen. Maar wij moeten de groei stimuleren, omdat daarmee het financieel tekort verkleint. Al wat wij willen, is een beetje ademruimte om de economie op gang te brengen en de overheidsinkomsten te verhogen. Meer tijd betekent niet meer geld."

De Griekse premier ontkent de geruchten als zou de Griekse staatskas in september leeg zou zijn. "Wij hebben problemen op korte termijn, maar dankzij overeenkomsten is onze financiering voor de komende drie jaar verzekerd."

Samaras vindt dat er in het buitenland een te defaitistische sfeer hangt als het om zijn land gaat. "We moeten weg van deze negatieve psychologie, die als een diep zwart gat is. De Grieken hebben een nieuwe regering gekozen om het land opnieuw op koers te krijgen. We komen met structurele hervormingen en privatiseringen. Het is niet fair dat sommigen in Europa ons toch weer in dat gat willen terugwerpen."

Uit de euro stappen en de drachme weer invoeren zou geen oplossing bieden, meent Samaras. Hij maakt daarbij een historische vergelijking waar Duitsers erg gevoelig voor zijn: de val van de Weimarrepubliek, die leidde tot het naziregime van Adolf Hitler.

Samaras: "De terugkeer naar de drachme zou catastrofale gevolgen hebben voor Griekenland. Dat zou minstens nog eens vijf jaar recessie betekenen en de werkloosheid tot meer dan 40 procent doen stijgen. Het land zou economisch aan de grond geraken, er zou sociale onrust uitbreken en de democratie zou in een diepe crisis belanden. De Griekse levensstandaard, die voorbije drie jaar met zowat 35 procent is gedaald, zou door de terugkeer van de drachme met nog eens 70 procent afnemen. Welke maatschappij, welke democratie zou zoiets kunnen overleven? Uiteindelijk zou het als in de Weimarrepubliek zijn."