Direct naar artikelinhoud

VS-diplomaten in vizier in Beiroet

Bomaanslag doodt vier Libanezen en verwondt chauffeur Amerikaans voertuig

BEIROET l Bij een aanslag in de Libanese hoofdstad zijn vier mensen gedood en achttien anderen gewond. De aanslag was klaarblijkelijk bedoeld voor een voertuig van de VS-ambassade; alleen de chauffeur, geen Amerikaan, raakte gewond.

De aanslag, de eerste sinds de moord op legergeneraal Francois Hajj op 12 december, vond plaats in volle avondspits op de kustweg in de wijk Doura. De weg is een vluchtroute om de verkeersopstoppingen op de autoweg naar het noorden te vermijden. Het was een logisch parcours voor een Amerikaanse diplomatiek voertuig; de VS-ambassade bevindt zich in de noordelijke buitenwijken van Beiroet.

Dat de aanslag bedoeld was voor het Amerikaans voertuig is een redelijk vermoeden. Politiebronnen zeiden aan de krant An-Nahar dat een geparkeerde bomauto tot ontploffing werd gebracht toen de Amerikaanse SUV voorbijreed. Een BMW die de SUV op dat moment probeerde in te halen, kreeg de volle laag; de twee inzittenden zijn dood.

Het moment van de aanslag doet ook vermoeden dat de Amerikanen het doelwit waren. President George W. Bush is momenteel op rondreis in het Midden-Oosten, en gisteravond was er een afscheidsfeest gepland voor de vertrekkende VS-ambassadeur Jeffrey Feltman in het chique en strengbeveiligde Phoenicia Hotel. Feltman stond symbool voor de Amerikaanse invloed in Libanon.

De aanslag is de laatste in een reeks bomaanslagen die vooral anti-Syrische Libanese politici als doelwit hebben. De prowesterse regering legt de schuld voor de aanslagen bij buurland Syrië, dat op deze manier de parlementaire meerderheid van het prowesterse kamp zou willen uithollen om zo de verkiezing van een nieuwe president te beïnvloeden.

Diplomatiek personeel is tot dusver buiten schot gebleven, maar alle westerse ambassades nemen al lang uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen. Zo rijden westerse diplomaten doorgaans in gebanaliseerde voertuigen met gewone Libanese nummerplaten in plaats van CD-platen.

De VS hebben een bewogen geschiedenis in Libanon. In 1983, tijdens de burgeroorlog, werden 241 Amerikaanse mariniers gedood bij een zelfmoordaanslag tegen de VS-kazerne op de luchthaven van Beiroet. (GVL)