Direct naar artikelinhoud

Latijns-Amerikaanse landen bieden Snowden asiel

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kan een nieuw leven gaan opbouwen in Nicaragua, Bolivia of Venezuela. Deze landen slaan de waarschuwingen van de Verenigde Staten in de wind, en zijn bereid Snowden asiel te verlenen.

"Bolivia verleent asiel aan deze Noord-Amerikaan die achtervolgd wordt door zijn landgenoten", zei president Evo Morales zaterdag. Eerder al liet zijn Nicaraguaanse collega Daniel Ortega weten dat ook in zijn land toekomst is voor de klokkenluider. Ook Venezuela heeft zich als gastland aangemeld.

De vraag is nu nog hoe Snowden in een van zijn nieuwe gastlanden kan raken. Een vliegtuig dat hem brengt zou het luchtruim moeten mijden van landen die op verzoek van de VS niet willen meewerken aan zo'n vlucht.

Dat gebeurde begin vorige week toen Evo Morales terug naar huis ging na een staatsbezoek aan Rusland. Verschillende Europese landen weigerden het toestel door te laten wegens vermoedens dat Snowden zich aan boord bevond. Morales zag zich gedwongen in Wenen te landen, waar zijn vliegtuig werd doorzocht en de president veertien uur moest wachten.