Direct naar artikelinhoud

Dexia puurt 3 miljard euro uit verkoop van Turkse bank

De ontmantelde restholding Dexia puurt zo'n 3 miljard euro uit de verkoop van haar Turkse dochter DenizBank aan het Russische Sberbank. Dat is meer dan de 2,8 miljard waarvan sprake was in juni en dus goed nieuws voor de zwakke kapitaalpositie van de groep.

Dexia heeft door de aanhoudende verliezen nood aan kapitaal, en dus is de transactie van levensbelang. DenizBank was een van de kroonjuwelen van de vroegere Frans-Belgische groep. "Alle bevoegde regelgevende instanties hebben vooraf hun goedkeuring verleend aan deze transactie, die een belangrijke stap vooruit vormt in de uitvoering van het ordentelijke ontmantelingsplan van de groep Dexia", meldt de restbank.

Ondanks de positieve impact op het kapitaal lijdt Dexia op de verkoop wel een verlies van 744 miljoen euro. Dat zal in het derde kwartaal worden geboekt. De opbrengst van de verkoop zal dienen om de blootstelling van Belfius aan de groep Dexia verder te verminderen.

De opkuis van de Franse activiteiten gaat intussen verder. Dexia schrapt er 312 arbeidsposten. Er komen wel 235 plaatsen beschikbaar voor de werknemers die hun job zouden verliezen. De organisaties van Dexia (België en Frankrijk) en van Dexia Crédit Local zullen worden geïntegreerd.

In de loop van de eerste helft van 2013 kunnen gedupeerde werknemers zich ook kandidaat stellen voor vacatures binnen de afdeling van de lokale overheidssector van La Banque Postale (LBP) en de joint venture van LBP en Caisse des Dépôts.