Direct naar artikelinhoud

15 miljoen voor herdenking WO I in West-Vlaanderen

Vijf jaar lang jaarlijks 3 miljoen euro: zoveel heeft de provincie West-Vlaanderen veil voor GoneWest, het cultuurtoeristische herdenkingsproject rond de Eerste Wereldoorlog.

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen trekt voor elk van de vijf edities van GoneWest, een herdenkingsprogramma rond de Eerste Wereldoorlog, 3 miljoen euro uit. De 'cultuurtoeristische' herdenking, die van 2014 tot 2018 wordt gehouden, duurt elk jaar een paar weken en vindt telkens plaats in de periode rond een belangrijk historisch moment. Drijvende kracht achter GoneWest is Westtoer, het West-Vlaamse provinciebedrijf voor toerisme en recreatie.

De evenementenreeks gaat op dinsdag 14 oktober 2014 van start met een internationale fototentoonstelling, gecureerd door Magnumfotograaf Carl De Keyzer. Thema dat jaar is "van de slag aan de IJzer tot de kerstbestanden". De eerste editie kent ook de wereldpremière van De val van Diksmuide, een muzikale creatie door Duitse muzikanten.

In 2015 ligt de klemtoon op de eerste gasaanvallen en multiculturaliteit, met de intrede van diverse etnieën in de oorlog, onder de noemer 'Dulce et decorum est pro patria mori' ('Het is een zoete eer om voor het vaderland te sterven'). Op 9 juli 2015 wordt tijdens die aflevering van GoneWest ook de 30.000ste Last Post gevierd. De edities van 2016, 2017 en 2018 krijgen later vorm.

"West-Vlaanderen maakt van de herdenking van de Groote Oorlog een topprioriteit", zo klinkt het in een persbericht. Bedoeling is de provincie "op de nationale en internationale kaart te plaatsen op het gebied van de artistieke herdenking". Een paar initiatieven overkoepelen de vijf edities. Zo stellen West-Vlaamse scholieren een namenlijst op van de 600.000 slachtoffers op Belgische bodem. Voor het beeldende kunstproject Flanders Field kneden en bakken bezoekers, verenigingen en jongeren evenveel beeldjes, die op het einde van het hele herdenkingsprogramma in 2018 tentoongesteld worden in het provinciedomein De Palingbeek. In elk openingsweekend vindt er ook een lichtspektakel plaats en worden er concerten, literaire evenementen, toneel- en dansvoorstellingen georganiseerd.