Direct naar artikelinhoud

Eenvoudig en geniaal scenariotrucje

SLUMDOG MILLIONAIRE

Canvas, zondag 4/3, 20u50

Drama

In Slumdog Millionaire maakt de jonge Jamal veel kans op de hoofdprijs in de Indiase versie van de populaire tv-quiz Who Wants to Be a Millionaire?. Maar hoe is het mogelijk dat zo'n slumdog, een 'zwerfhond' uit de sloppenwijken van Mumbai, al die antwoorden kent?

Het scenario van Simon Beaufoy is een van de troeven van Slumdog Millionaire en dus deels een verklaring voor het wereldwijde succes. In het begin van de film zit de achttienjarige weesjongen Jamal (rol van debutant Dev Patel) bijna in de eindronde. De finale biedt uitzicht op de fabelachtige hoofdprijs van twintig miljoen roepies. Maar de presentator vermoedt dat er bedrog in het spel is en heeft zijn inmiddels zeer populaire quizkandidaat laten oppakken door de politie. Die ondervraagt de jongen op bijzonder hardhandige wijze.

De film zelf heeft op dat moment, via een tekstbericht op het scherm, de verschillende mogelijkheden al opgelijst. Of Jamal is een bedrieger. Of hij heeft buitengewoon veel geluk. Of hij is geniaal. Of misschien stond het wel in de sterren geschreven? Een agent vraagt hem waar de verschillende antwoorden vandaan komen. Dat geeft telkens weer aanleiding tot een flashback, waarbij het nog jonge, maar toch al verschrikkelijke leven van 'slumdog' Jamal beetje bij beetje gereconstrueerd wordt. En waarbij telkens ook de antwoorden op de quizvragen opduiken. Een scenariotrucje dus, maar dan wel een dat even eenvoudig als geniaal is.

Ook de regie en de montage zijn bijzonder efficiënt. "Ik heb eigenlijk zelf zo'n episode van Who Wants to Be a Millionaire? geregisseerd", vertelde de Britse cineast Danny Boyle ons indertijd. "Dan begrijp je ook waarom het zo buitengewoon en zo krachtig is. Je krijgt er respect voor. Maar je merkt ook hoe verslavend het werkt en dat is niet zo gezond. Vooral de muziek heeft een hypnotiserend effect op de kijker. Het lijkt wel een hartslag."(Jan T.)