Direct naar artikelinhoud

Schutter Frankfurt handelde uit wraak voor VS-invasie in Afghanistan

De 21-jarige Kosovaar die woensdag in Frankfurt twee Amerikaanse soldaten doodschoot, was uit op wraak voor de Amerikaanse interventie in Afghanistan. Hij zou geen banden hebben met een internationaal terreurnetwerk. Dat heeft procureur Rainer Griesbaum gisteren tijdens een persconferentie verklaard.

“Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat het gaat om een daad van één enkel individu, die ingegeven werd door islamitische motieven. Er is niets dat wijst op banden met een terreurorganisatie”, zei Griesbaum.

Bij de aanval van woensdag kwamen twee militairen van de Amerikaanse luchtmacht om het leven. Twee anderen raakten zwaargewond.

De soldaten waren net uit Engeland aangekomen en zouden met de bus terugkeren naar hun basis in Ramstein. Daar is een van de bekendste basissen van de VS in Europa gelegen.

Toen de dader zijn wapen op een vijfde slachtoffer richtte, bleef het geweer haperen. Daarop kon de geviseerde Amerikaanse militair de schutter met geweld overmeesteren. Amerikaans president Barack Obama heeft woedend gereageerd op het dodelijke incident en geëist dat meer aandacht wordt besteed aan de veiligheid van VS-militairen.