Direct naar artikelinhoud

Dolle schutter treft New York

Bij een vuurgevecht aan de voet van het Empire State Building in New York vielen twee doden en negen gewonden. In Chicago maakte wapengeweld een tiental gewonden. Het waren de zoveelste bloederige schietpartijen in de VS in de voorbije weken.

Rond negen uur gisterochtend werd een dispuut tussen twee werknemers met een wapen beslecht. De schutter richtte zich niet alleen op zijn collega, maar schoot in het wilde rond. Eén voorbijgangster werd dodelijk geraakt, een tiental mensen liep verwondingen op, zij het niet allemaal door kogels. Toen de politie ter plaatse kwam, op het kruispunt van 34th St en 5th Ave, schoot een agent de dader neer.

De feiten deden zich voor in volle ochtendspits. Pendelaars en toeristen renden in paniek alle kanten op. "Het gebeurde razendsnel", zegt een ooggetuige op de website van The New York Post. "Plotseling hoorden we schoten." Het verkeer in en om Midtown, de buurt van het Empire State, liep intussen grondig in de war.

Over het motief en de identiteit van de dader is nog weinig bekend. Even was er vrees voor een terreurdaad, maar de politie sloot die hypothese vrij snel uit. De betrokkene zou onlangs ontslagen zijn bij het bedrijf waar hij werkte, en wraak genomen hebben op een collega.

Debat

Toevallig was luttele minuten voor het drama de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg op de radio. Daar waarschuwde hij voor de vele wapens die in zijn stad circuleren. "Het argument luidt dat wapens niet doden, maar dat het mensen zijn die mensen doden", zei hij. "Wel, ik vind dat een van de meest onoprechte dingen die je kunt zeggen. Het is een persoon die de trekker overhaalt, en als hij dat wapen niet gehad had... Wij zijn het enige ontwikkelde land ter wereld waar dit probleem zich stelt." Onmiddellijk daarna trok Bloomberg naar de plaats van het onheil om hoogte te nemen van de situatie.

Het feit dat een brutale schietpartij nu zelfs het toeristische hart van de Big Apple treft, belooft koren op de molen te worden van de verdedigers van een strengere wapenwet in de VS. Hoewel de oppermachtige National Rifle Association (NRA) al haar invloed aanwendt om de vrije wapendracht te verdedigen, zwol het debat de jongste weken weer aan. Dat gebeurde na een reeks dodelijke schietpartijen her en der in het land.

Zo was er op 20 juli het bloederige incident in Aurora, in Colorado. Daar schoot een jongeman twaalf mensen dood tijdens de première van de nieuwe Batmanfilm. Op 5 augustus vielen ook zes doden toen een oud-militair met nazisympathieën het vuur opende op een tempel van de sikhgemeenschap in Oak Creek in Wisconsin. Daags voor Hemelvaart kwamen drie mensen om het leven bij een schietpartij in Texas.

Donderdagavond, een paar uur voor de afrekening in New York, vonden ook meerdere bloedige schietpartijen plaats in Chicago. In een half uur tijd vielen daarbij dertien gewonden. In Chicago is het bendegeweld de jongste tijd hand over hand toegenomen.