Direct naar artikelinhoud

Hogere pensioenleeftijd niet op agenda

Om de pensioenen betaalbaar te houden, hebben tal van Europese landen besloten om de pensioenleeftijd op te trekken. Maar daar denkt men in België nog niet aan. Ook vakbonden en werkgevers zijn vandaag geen vragende partij om de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar te verhogen, zo leert een kleine rondvraag onder sociale partners.

"Door de jongste pensioenmaatregelen van de regering moeten sommige werknemers nu al vier à vijf jaar langer werken", klinkt het afwijzend bij de socialistische vakbond ABVV. Ook de Vlaamse werkgevers van Voka zijn geen vragende partij om de pensioenleeftijd hoger te duwen. "Het probleem is niet de wettelijke, maar de feitelijke pensioenleeftijd. Die ligt nu op 59 jaar en moet omhoog."

Ook de christelijke vakbond ACV reageert afwijzend. "De langerwerkendiscussie verengen tot leeftijd is onzin. Het gaat om de lengte, zwaarte en geschiktheid van een carrière. In plaats van aan een eindeloopbaandebat is er dringend nood aan een alomvattend loopbaandebat." De kmo-organisatie Unizo weigert vandaag mee te stappen in de discussie over een hogere pensioenleeftijd. "Extra zijn zeker nodig om de pensioenen betaalbaar te houden. Maar brutale oplossingen zijn niet gewenst", klinkt het daar. Ook Unizo ziet vooral heil in langere loopbanen om de pensioenen betaalbaar te houden.

Enkel het Verbond van Belgische Ondernemingen heeft geen duidelijk standpunt. Het VBO sprak zich in het verleden al uit voor het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. De werkgeversorganisatie weigert dat standpunt dezer dagen evenwel te herhalen, vermoedelijk om de gespannen verhoudingen tussen vakbonden en werkgevers niet verder op de spits te drijven.