Direct naar artikelinhoud

Olli Rehn, economieminister achter de schermen

PS-minister Paul Magnette was gisteren niet mals voor de Finse EU-commissaris voor Economische en Monetaire zaken. Maak kennis met Olli Rehn, de man achter de gevreesde Sixpack.

Zoek het prototype van de saaie, afgestreken EU-technocraat en de kans is groot dat u bij Rehn aanbelandt. Grijs haar, keurig pak, neutrale bril, een man van glas. Rehn oogt ouder dan de 49 jaar die hij erop heeft zitten en spreekt Engels met een Finse tongval. Hij zegt dus stratezy in plaats van strategy.

Voor de rest is het gissen naar wie er achter de commissaris schuilgaat. Olli Rehn is economist, studeerde in de VS en Oxford, was in eigen land parlementslid voor de liberale Centrumpartij, keerde een tijd naar het studiewerk terug, werd regeringsadviseur, Europarlementslid, EU-commissaris voor Uitbreiding en sinds 2010, bij wijze van vergiftigd geschenk, van Economische en Monetaire Zaken.

Eind vorig jaar presenteerde de Fin zes voorstellen van de Commissie voor de verdere economische integratie van de Unie. Een eerste aanbeveling betreft het begrotingstekort, dat niet meer dan 3 procent van het bbp mag bedragen. De vijf overige aanbevelingen - gerelateerd aan, maar niet te verwarren met het beruchte 'Sixpack' - gaan over de pensioenleeftijd, de herstructurering van de banken, de loonindex, de arbeidsmarkt en het energiebeleid. Europa werd prompt een zevende partij die mee aanschoof aan de Belgische onderhandelingstafel. Een troef die de liberalen maar wat graag uitspeelden en de socialisten bijzonder zwaar op de maag lag.

Maar hoe machtig is Rehn echt? "Machtig, ja, maar ook weer niet oppermachtig", zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a). "Hij heeft natuurlijk aan macht gewonnen omdat iedereen daar vragende partij voor was. Maar hij handelt in overleg met José Manuel Barroso en met de andere commissarissen." Rehn mag er dan uitzien als een technocraat en de Commissie mag dan zelf een minder democratisch en politiek profiel hebben dan de Raad, ook de commissarissen zijn politici. En Rehn is een liberaal, iets wat de socialisten allesbehalve lekker zit. Zij verdachten de (Belgische) liberalen er zelfs van om Rehn een handje toegestoken te hebben bij het kritische rapport over de Belgische begroting. Europa ontkende in alle talen.

Vraag Rehn aan welke vereisten de hedendaagse politicus zoal moet voldoen, en zijn antwoord luidt welgemeend: "Aan je principes vasthouden en snappen wat er onder de mensen leeft natuurlijk." Maar vooral het derde aspect valt op: "Je moet telegeniek zijn en in staat je boodschap in de media over te brengen."