Direct naar artikelinhoud

Chelsea Clinton maakt debuut als journaliste

Chelsea Clinton, dochter van Bill en Hillary Clinton, heeft maandagavond haar debuut gemaakt als journaliste voor televisiezender NBC. De Amerikaanse pers reageerde gemengd op Clintons verschijning.

Chelsea Clinton heeft veel om jaloers op te zijn. Zoals een naam die deuren opent. Tegelijkertijd is zij niet te benijden. Want als enig kind van Amerika's beroemdste politieke echtpaar wordt haar voortdurend de maat genomen. Dus toen zij maandag haar debuut maakte als televisieverslaggeefster, betrad zij een arena vol kritische roofdieren.

Zij had een reportage gemaakt over een zwarte vrouw die arme kinderen te eten geeft in Pine Bluff, een stadje in de staat Arkansas. Door Brian Williams, een van de sterren van NBC News, werd ze welkom geheten als 'onze nieuwe collega'. Gezeten aan zijn bureau beantwoordde ze een aantal inleidende vragen, waarna de beelden werden getoond van de vrouw, die al haar tijd en geld steekt in het helpen van vijfhonderd kinderen en jongeren.

De televisierecensent van The Washington Post had zijn oordeel snel klaar. "Of we zijn verwend door de mateloze hoeveelheid reusachtige persoonlijkheden op televisie, of deze vrouw is een van de saaiste van haar generatie." Deze journalist moet een machtig leven achter zich hebben van briljante 'eerste keren', want anders zou hij wellicht iets meer compassie hebben getoond met een debutante.

De criticus van de nieuwssite Politico was milder. Zij vond Clinton een stevige en goed voorbereide indruk maken, maar ze was 'een beetje zenuwachtig'. Een collega van Newsday meende dat zij 'een prettige en volle, maar vlakke stem' had. "Leer wat het echt betekent om een verslaggever te zijn", adviseert hij.

Tijdelijk contract

NBC gaf Clinton vorige maand een tijdelijk contract. Ze is op proef voor drie maanden. In deze periode werk zij aan serie over mensen die 'het verschil maken', zoals de vrouw in Arkansas. Van begin af aan was er kritiek. Ze heeft haar aanstelling, werd gezegd, vooral te danken aan het feit dat zij de dochter is van oud-president Bill Clinton en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Sommige Amerikaanse journalisten vonden het gek dat zij ging werken voor de pers, die ze daarvoor angstvallig meed. Ze poeierde een paar jaar geleden nog een negenjarige 'verslaggever' van een schoolkrant af met de opmerking dat ze niet sprak met media 'hoewel ik denk dat je leuk bent'.

Lang deed Chelsea Clinton haar best uit de schijnwerpers te blijven. Maar sinds 2007, toen zij actief begon mee te doen aan de presidentscampagne van haar moeder, is zij geleidelijk meer naar buiten getreden. Haar oma, Dorothy Rodham, de pas overleden moeder van Hillary, vond dat zij net als haar ouders haar leven meer in dienst moest stellen van de publieke zaak.

Als 31-jarige verslaggeefster treedt nu helemaal uit de dekking. Ze zei ooit blij te zijn dat ze is opgegroeid in een gezin waar 'kennis van de media een overlevingstechniek' was. Die vaardigheid zal ze nodig hebben, nu ze lijkt te worden klaargestoomd om straks de politieke nalatenschap van haar vader en moeder over te nemen.