Direct naar artikelinhoud

Conflict tussen NMBS-filialen over reclamepanelen ontspoort

Infrastructuurbeheerder Infrabel gaat opnieuw in de clinch met Publifer, een dochteronderneming van zijn eigen moederbedrijf NMBS-Holding. De twee vechten een gerechtelijk dispuut uit over een handvol reclamepanelen in station Brussel-Zuid, maar Infrabel viseert nu alle digitale reclamepanelen op het spoornet.

De reclamepanelen in Brussel-Zuid zijn al langer de inzet van een bitse strijd tussen Infrabel en Publifer, een gezamenlijke dochteronderneming van moederbedrijf NMBS Holding en Clear Channel Belgium. Het gaat om enkele tientallen reclamepanelen van 70 inch, een prestigieus reclameproject van Publifer. Maar dat is niet naar de zin van infrastructuurbeheerder Infrabel, die verantwoordelijk is voor de steunbalken waarop de panelen werden gemonteerd.

"De borden hangen in de weg, want ze blokkeren het zicht op onze informatieschermen", aldus een woordvoerder van Infrabel. Toen het bedrijf een eerste rechtszaak verloor, zwoer het dan ook "alle rechtsmiddelen te zullen uitputten".

Een belofte die Infrabel blijkbaar wil nakomen. Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg trok de infrastructuurbeheerder gisteren niet alleen de panelen van Brussel-Zuid, maar ook de andere digitale panelen aan stations en perrons in twijfel. "Wij willen niet dat Publifer zomaar panelen aansluit op ons elektriciteitsnetwerk. Het heeft daar geen toelating voor", aldus advocaat Christophe Thiebaut.

Daarmee neemt het conflict steeds grotere proporties aan. "Het gaat al lang niet meer alleen om die panelen in Brussel-Zuid", aldus Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit.

6,9 miljoen per jaar

"Onredelijk", menen de NMBS-Holding en Publifer. Publiferadvocaat Pierre De Bandt vroeg de rechter een einde te maken aan de pesterijen van Infrabel. "Stop de dreigementen", pleitte meester De Bandt. Volgens de advocaat lijdt Publifer zware schade door het aanslepende conflict. "Het gaat niet alleen om een bom geld, maar ook om het imago van mijn cliënt. Welk reclamebureau zal nog willen samenwerken met Publifer, als Infrabel deze reclamecampagne eenzijdig kan onderbreken?"

In naam van de NMBS-Holding riep ook meester Xavier Taton op de "agressieve tussenkomsten" van Infrabel te stoppen. "De NMBS-Holding heeft een contract met Publifer. Als dat geen toegang krijgt tot het elektriciteitsnet, bedreigt Infrabel dus ook de Holding." Volgens woordvoerster Leen Uyterhoeven is het contract met Publifer goed voor 4,6 miljoen euro per jaar. Het nieuwe contract over de betwiste reclamepanelen moet dat bedrag tegen 2014 opdrijven tot 6,9 miljoen per jaar.

Uitspraak wordt verwacht binnen een maand.