Direct naar artikelinhoud

Satellieten speuren naar voortekenen van nakende voedselcrisissen

Het is het Amerikaanse Famine Early Warning Systems Network (Fews Net) dat wereldwijd aan de alarmbel trekt als er ergens ter wereld voedseltekorten dreigen. De VS zette de organisatie op poten na de enorme hongersnood in Soedan en Ethiopië midden jaren tachtig en slaagt er inmiddels in met grote nauwkeurigheid hongersnoden te voorspellen.

Fews Net doet zijn voorspellingen aan de hand van analyses van de gewassen en de landbouwproductie. Daarbij maakt de organisatie gebruikt van satellietinformatie, maar ook van eigen observaties en enquêtes ter plaatse. In Afrika heeft Fews Net kantoren in Ouagadougou, Nairobi en Pretoria. Aan de hand van wereldwijd erkende criteria rangschikt Fews Net de verschillende gebieden naargelang de ernst van de voedseltekorten.

Via satellietbeelden kan bepaald worden hoeveel regen er in een bepaald gebied is gevallen, maar ook hoeveel regen daar de komende dagen wordt verwacht. De beelden geven ook weer wat de gemiddelde temperatuur is van het gebied en wat de totale hoeveelheid beschikbaar water is. Via de software van de Decision Support Interface (DSI) kan Fews Net achterhalen wat de impact van het weer zal zijn op de landbouw, zowel op korte als op lange termijn.

Voor zijn onderzoek maakt Fews Net ook gebruik van het softwareprogramma 'Population Explorer'. Hiermee kan de organisatie de bevolkingsdoorsnede in een gebied van een vierkante kilometer concreet bepalen. Hoeveel mensen wonen hier? Wat zijn hun kenmerken? Hoeveel vrouwen wonen er? Wat is de leeftijdstructuur van deze bevolking? Hoeveel mensen zullen hier waarschijnlijk in de toekomst leven?... Informatie die niet alleen relevant is voor nakende hongersnoden, maar ook voor het plannen van gezondheidszorg en onderwijs.

De vernuftige technieken van Fews Net werken. Ook de huidige voedselcrisis had de organisatie voorzien. Al in augustus vorig jaar waarschuwde Fews Net voor problemen in Oost-Afrika.