Direct naar artikelinhoud

Twee Spaanse medewerkers Artsen Zonder Grenzen ontvoerd in Kenia

In het oosten van Kenia, aan de grens met Somalië, hebben leden van de islamistische organisatie Al-Shabaab twee Spaanse medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) ontvoerd. De feiten vonden plaats in het vluchtelingenkamp Dadaab. Dat meldt een politiebron donderdag.

De kampen, die meer dan 450.000 voornamelijk Somalische vluchtelingen tellen, bevinden zich op een honderdtal kilometer van Somalië.

"Twee humanitaire medewerkers met de Spaanse nationaliteit werden ontvoerd door Al-Shabaab", aldus politiechef Leo Nyongesa. Het zou gaan om twee vrouwelijke dokters. Hun Keniaanse chauffeur raakte naar verluidt zwaargewond tijdens de aanval.

De Keniaanse politie liet aan de BBC weten dat ze de ontvoerders hebben gevolgd tot aan de Somalische grens.

"We veroordelen deze aanval scherp", zei José Antonio Bastos, hoofd van de Spaanse afdeling van AZG aan de BBC. "Artsen Zonder Grenzen staat in contact met alle bevoegde autoriteiten en doet al het mogelijk om onze collega's veilig en snel weer thuis te krijgen."

Vorige maand nog werd een Keniaanse chauffeur van de ngo Care ontvoerd in Dadaab. Ook twee andere buitenlandse vrouwen, een Britse en een Franse, zijn nabij de grens gekidnapt. De 56-jarige Britse Judith Tebutt werd door gewapende mannen ontvoerd in een afgelegen resort in Kiwayu. Haar man David kwam om tijdens de aanval.

Een 66-jarige Franse vrouw verdween op 1 oktober op het noordelijke eiland Manda. Ook zij zou naar Somalië zijn gebracht.