Direct naar artikelinhoud

Daum: 'Kritiek geven is mijn leven, ik zal het blijven doen'

Twee dagen voor de topper Club-Standard maakte Christoph Daum nog eens duidelijk hoe hij blauw-zwart dit seizoen en ook de volgende jaren naar succes wil leiden. Volgens de Duitser is er maar één weg: kritiek krijgen, kritiek slikken en die kritiek gebruiken om beter te worden. 'Ik weet dat er speculaties zijn, maar ik krijg daarvoor voldoende rugdekking van Club.'

Ook na het terugzien van de dvd-beelden gisteren was Daum nog altijd doodziek van de 3-0-afstraffing op Genk. Het typeert de winnaar in hem. En winnaars wil hij ook van zijn spelers maken. Daarom dat hij zo hard was voor hen na afloop, legde hij uit. "Geen millimeter neem ik terug van mijn standpunt, geen millimeter", benadrukte hij.

"In voetbal bestaan geen schoonheidsprijzen, dat moet iedereen verstaan. Voetbal vertaalt zich in resultaat door middel van doelpunten, niet door doelkansen of balbezit. Ik kon er mij na Genk toch niet van afmaken door te wijzen op de mooie kansen die we hadden. (fel) We hebben wel met 3-0 verloren. En de goals waren beginnersfouten. Daarom heb ik gezegd dat we na de rust als een jeugdelftal gespeeld hebben, ik had het niet zozeer over de leeftijd. Op het hoogste niveau is dat voor mij onaanvaardbaar. Een foutenfestival moet ik aangrijpen om de spelers met mijn ervaring beter te maken, niet om ze af te maken."

Nochtans durft dat zo wel eens over te komen naar de buitenwereld. De vraag of hij die kritiek niet beter binnenskamers zou houden, veegde Daum echter meteen van tafel. "Waarom zou ik twee gezichten moeten hebben? Ik blijf dezelfde. Voor de spelers, voor de club én voor de pers. Misschien is dat wel het probleem van het Belgisch voetbal, dat jullie de dingen niet durven benoemen. Jullie mogen mij ook bekritiseren, hoor. Daar kan ik best mee leven."

Waarna Daum nog een stap verder ging. "Kritiek geven is mijn leven. Ik voel me gesterkt om die ook telkens weer te herhalen. Want zo heb ik mijn successen bereikt, titels behaald en spelers gevormd die Champions Leagues en zelfs WK's gewonnen hebben. Allen hebben ze daardoor die winnaarsmentaliteit gekweekt. Ik zal op dat punt dus niet veranderen. Omdat ik er honderd procent van overtuigd ben dat dát de manier is om succes te halen. Kritiek is ook wat wij hier nodig hebben. Ik weet dat Club ooit eens met 4-2 voorstond en nog met 4-5 verloor. (Daum verwijst naar de laatste match onder Koster, waar Club tegen Genk de zege nog weggaf, WDK) Spectaculair voor de fans, maar zo kom je niet verder. Voor schoonheidsprijzen moeten ze maar een andere trainer halen."

Niet dat Daum daar vanuit gaat. "Ik krijg rugdekking van Club. Iedereen staat daar achter, ook de verantwoordelijken. Want ik moet iets opbouwen en resultaten halen." Toch was general manager Vincent Mannaert niet echt gelukkig toen zijn coach zei dat het bestuur een slecht signaal gaf met de verkoop van Dirar. 'Niet gepast', vond Mannaert dat. Daum counterde direct: "Aan diegenen die denken dat ik het voortdurend oneens ben met het management en dat ik niet tevreden ben: wel, dat klopt niet. Ik voel me hier zeer goed en ondersteund door 'medestrijders'. Maar er moeten wel dingen aangepakt worden."

Zoals de grasmat die net vernieuwd werd. "Dat is symbolisch voor de veranderingen die Club voortdurend doorvoert. Daar wil ik graag aan meewerken. En laat me duidelijk stellen: niet alleen dit seizoen. Ik weet dat er speculaties zijn als zou ik na dit seizoen hier niet meer aan de slag zijn, maar ik kan alleen maar zeggen, wij plannen de toekomst van Club gezamenlijk. En ik ben elke dag zeer gemotiveerd om hier aan de slag te gaan."