Direct naar artikelinhoud

Israëlische film kaapt hoofdprijs weg op Cinema Novofestival in Brugge

Brugge l Het Argentijnse Derecho de familia mocht de 24ste editie van Cinema Novo afsluiten. De Israëlische film Frozen Days won de Camera Novo. Het festival telde zo'n twintigduizend bezoekers, een recordaantal.

door CHRISTOPHE VERBIEST

Maar liefst 65 films werden de voorbije elf dagen op Cinema Novo vertoond. Daarvan kwamen negen in ons land onuitgegeven titels in aanmerking voor de Camera Novoprijs, 8.000 euro subsidie voor de distributeur die de film in België uitbrengt. De jury bestond dit jaar uit regisseur Lieven Debrauwer, actrice Ina Geerts, documentairemaker George Kamanayo, tv-producer Paul Peyskens en Steven Slos, Brugs cultuurbeleidscoördinator. De keuze viel op Frozen Days, het langspeeldebuut van de Israëlische regisseur Danny Lerner met bijna uitsluitend zwart-witbeeld. Het is het portret van een jonge kraakster en drugsdealer in Tel Aviv die vooral communiceert via chatrooms. De versplinterde vertelling is duidelijk beïnvloed door Lynch, maar Lerner heeft wellicht ook Le locataire van Roman Polanski gezien.

"De film neemt je vanaf het eerste moment mee dankzij een sublieme beeldvoering, de intrigerende en zeer sterke vertolking van de hoofdactrice, dus een zeer goeie acteursregie, en de mooi gedoseerde soundtrack, eenvoudige pianomuziek die je door het verhaal leidt", aldus de jury. "Het zou een verhaal kunnen zijn dat zich in eender welke grootstad kan afspelen, maar dat is schijn. Deze film is een metafoor voor de jonge generatie die in deze stad - en alleen in deze stad - zoals in een huis clos leeft, maar ervan droomt om een gewoon en 'vrij' leven te leiden."

De jury kent ook een eervolle vermelding toe aan Climates, "een persoonlijke, gedurfde en indringende film" van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan (bekend van Uzak).

Een jury met vijf jongeren heeft de Amakourouprijs (1.250 euro voor de regisseur) toegekend aan To Get to Heaven You Have to Die First van de Tadzjiekse regisseur Yamshed Usmunov. Het vijftal meent dat de regisseur "laat zien dat hij niet veel nodig heeft om een boeiend geheel te creëren, een talent dat maar weinig regisseurs bezitten. De beelden zijn erg suggestief en lopen parallel met het introverte karakter van het hoofdpersonage. Dit vormt een koel, maar intrigerend geheel." Volgend jaar belooft Cinema Novo een feesteditie naar aanleiding van zijn vijfentwintigste verjaardag.