Direct naar artikelinhoud

Oekraïense premier Timosjenko gedagvaard wegens hoogverraad

KIEV l De Oekraïense premier Joelia Timosjenko is wegens hoogverraad gedagvaard door het Openbaar Ministerie. De dagvaarding is het voorlopige hoogtepunt van de slepende regeringscrisis in het land, net nu er weer gesprekken met de Europese Unie op het getouw staan.

President Viktor Joesjtsjenko beschuldigt zijn eerste minister van "hoogverraad" omdat zij naar zijn mening de "Russische agressie in Georgië" en de aanwezigheid van de Russische Zwarte Zeevloot in Oekraïne niet of onvoldoende heeft veroordeeld.

In ruil zou Timosjenko zich verzekerd weten van de steun van het Kremlin met het oog op de presidentsverkiezingen van 2010. Timosjenko ontkent de beschuldigingen, maar heeft nog wel olie op het vuur gegoten. Ze wil absoluut een conflict met Rusland vermijden en zegt daarom dat de Russische Zwarte Zeevloot het best in Sebastopol kan blijven. Dat is net iets wat president Joesjtsjenko zeker niet wil.

Ten tijde van de Oranjerevolutie eind 2004 vormden Joesjtsjenko en Timosjenko een tandem, maar het water tussen de twee is nu al een tijd heel diep. De regering bestaande uit de partijen van de twee, Ons Oekraïne en Blok Timosjenko, viel vorige week over de kwestie van Rusland en Georgië. Er is nog tijd tot medio september om een nieuwe regering op de been te brengen, anders dreigen nieuwe verkiezingen.

Timosjenko wordt morgen trouwens ook op het parket verwacht. Ze is opgeroepen als getuige in het onderzoek naar de vergiftiging van Joesjtsjenko tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2004. Joesjtsjenko werd volgens Weense dokters vergiftigd met dioxine, waar zijn gezicht nog altijd de sporen van draagt, maar het onderzoek daarrond is nauwelijks opgeschoten. (FS)