Direct naar artikelinhoud

Consumentenvertrouwen krijgt klap zoals na 9/11

brussel l De Belgische gezinnen zien hun economische toekomst somber tegemoet. Het consumentenvertrouwen, de indicator van de Nationale Bank, zakt tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. Het gaat om de sterkste daling sinds de herstructurering bij VW Vorst precies een jaar geleden en is te vergelijken met de klap na 9/11.

door Emmanuel Vanbrussel

De Nationale Bank stelt de indicator elke maand op, op basis van enquêtes bij 1.600 gezinnen. Deze maand zakt het consumentenvertrouwen in een klap van -1 naar -8. "Het is de eerste keer dat een daling van een dergelijke omvang wordt opgetekend zonder dat er zich een specifieke politieke of economische gebeurtenis heeft voorgedaan, zoals de aanslagen van 11 september 2001 of het banenverlies in de automobielsector in 2003 (Ford Genk, EV) en 2006 (VW Vorst, EV)", becommentarieert de Nationale Bank.

De oorzaak ligt volgens haar vermoedelijk "bij een toenemende onrust over de prijsstijgingen, in het bijzonder van brandstoffen en voedingsmiddelen". Almaar meer economen wijzen op het gevaar van een opwaartse prijsspiraal in Europa. Zelfs de immer voorzichtige Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, waarschuwde eerder deze week voor mogelijke nieuwe prijsstijgingen van olie-, basis- en voedingsproducten.

Volgens de Belgische gezinnen ogen de perspectieven op de arbeidsmarkt nog altijd gunstig. Maar over de algemene economische situatie en hun persoonlijke spaarvermogen zijn ze veel pessimistischer. Die beide componenten van het consumentenvertrouwen lieten de sterkste daling noteren sinds de aanslagen van 9/11. De Nationale Bank zelf verwacht dat de economische groei zal vertragen van 2,9 procent in 2006 tot 2,5 procent dit jaar en 2,2 procent volgend jaar.

Dat de Belgen zich grote zorgen maken over zowel de economie als hun eigen spaarcenten blijkt ook uit de Beleggersbarometer van de bank ING, een enquête bij ruim vijfhonderd beleggers. Het aantal pessimisten neemt fors toe. Ongeveer 31 procent van de beleggers vreest een verdere verzwakking van de conjunctuur, tegenover maar 13 procent vijf maanden geleden. Slechts 22 procent van de beleggers verwacht dat de Belgische economie het in de komende drie maanden beter doet.

Het aantal beleggers dat zijn financiële situatie in de komende drie maanden ziet verbeteren, kromp tot een schamele 18 procent. Dat is het laagste peil in twee jaar. Het negatieve beleggerssentiment heeft te maken met de slabakkende beurs van Brussel, die dit jaar al bijna 10 procent moest prijsgeven. De koersen van ruim verspreide aandelen als Fortis (-37 procent), Omega Pharma (-29 procent) of Agfa-Gevaert (-62 procent) waren dit jaar in vrije val. >6

Nationale Bank:

Eerste keer dat er zo'n daling is zonder specifieke politieke of economische gebeurtenis