Direct naar artikelinhoud

Aalst krijgt zijn N-VA-burgemeester

Christoph D'Haese is de nieuwe burgemeester van Aalst. De N-VA-lijsttrekker sloot een akkoord met CD&V en sp.a. Open Vld, waar D'Haese minder dan een jaar geleden vertrok, valt uit de boot.

N-VA behaalde zondag de voorspelde overwinning in de Ajuinenstad. 31,1 procent van de stemmen haalde de lijst van D'Haese waarop onder meer ook Kamerlid Sarah Smeyers en Vlaams parlementslid en ex-VB'er Karim Van Overmeire stonden. N-VA veroverde zo 15 zetels. De CD&V van uittredend burgemeester Ilse Uyttersprot haalde nog 17,3 procent, goed voor 8 zetels. Sp.a rijft met 16,4 procent 7 zetels binnen.

Vooraf vreesde N-VA dat het huidige stadsbestuur bestaande uit de drie traditionele partijen zou samenspannen tegen hen, maar het verschil bleek te groot. Ook in het akkoord is de overmacht van de Vlaams-nationalisten terug te vinden, zegt Sarah Smeyers. "Er zijn een aantal principes op papier gezet rond politieke besluitvorming, want we willen niet de fouten maken van het vorige bestuur."

Wie onder D'Haese zal zetelen, is nog niet afgesproken. Wel is al duidelijk dat Smeyers OCMW-voorzitter wordt. N-VA krijgt daarnaast nog drie schepenen, net zoals CD&V. Sp.a moet zich tevreden stellen met twee stuks.

Open Vld, met lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht, wordt dus naar de oppositiebanken verwezen. De liberalen strandden zondag op 17,3 procent. Een enorm verlies tegenover zes jaar geleden, toen scoorde het kartel Vld-Vivant 18,5 procent en de liberale scheurlijst Blauw 11,6 procent. Beiden vormden zondag opnieuw een front. Enige opsteker voor De Gucht: hij haalde zondag 3.450 voorkeursstemmen, een pak meer dan de 1.172 uit 2006.